Gå til sidens hovedinnhold

USA innrømmer Irak-tabber

Sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice innrømmer at USA kan ha tatt svært feil om Iraks masseødeleggelsesvåpen, men sier det ikke er nødvendig å etterforske tabben.

- Jeg mener det vi har sett er bevis på at det er forskjeller mellom det vi visste da vi gikk inn og det vi fant, sa Rice i et intervju med CBS.

Likevel avviser Rice krav om en uavhengig etterforskning av etterretningstjenesten, melder CNN.

Intet funnet
President George W. Bush begrunnet i fjor invasjonen av Irak med at landet hadde masseødeleggelsesvåpen som utgjorde en alvorlig og voksende trussel. Etter ni måneder i Irak har inspektører ennå ikke funnet ulovlige våpen i landet, noe USA var skråsikre på å finne.

Til tross for at ingen våpen er funnet, forsvarer Rice beslutningen om å gå til krig mot Irak, og sier at den hele og fulle sannhet om Iraks våpen kanskje aldri vil komme for dagen. Rice skylder først og fremst på plyndringen som fant sted i Irak like etter Saddams fall, da amerikanske styrker ennå ikke hadde kontroll over alle viktige bygninger og arkiver.

- Ekstremt rett
Den øverste amerikanske militære lederen i Irak general John Abizaid, synes ikke det spiller så stor rolle i den store sammenhengen om USA tok feil om masseødeleggelsesvåpnene, selv om det var hovedårsaken til krigen i utgangspunktet.

- Jeg kan forstå om vi tok feil om masseødeleggelsesvåpnene. Men jeg kan fortelle dere at det er enkelte ting der vi hadde ekstremt rett, som lot oss gjennomføre et felttog som var svært rask, og svært avgjørende på kort tid, sier Abizaid.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021