Gå til sidens hovedinnhold

- USA, la oss være i fred

Religiøse sunni- og sjiamuslimske ledere fra Irak møtes i Oslo i et forsøk å skape fred i Irak.

PLAZA HOTEL (Nettavisen): Konferansen for religiøse ledere i Irak arrangeres av «The world conference of religions for peace».

Men konferansen startet med dårlig nytt fra Bagdad. Minst 31 personer ble drept og over 30 såret i flere angrep tirsdag morgen.

Les også:- Verre enn under Saddam

«Vi håper at dere som religiøse ledere kan skaffe fred i deres eget land»

Biskop Gunnar Stålsett

«Veldig trist»
- Det er veldig trist både sunni og sija-muslimer dør på grunn av volden. Vi ønsker en endelig løsning for konflikten i landet. Vi håper at dere som religiøse ledere kan skaffe fred i deres eget land, sa biskop Gunnar Stålsett som åpnet konferansen.

Både sunni- og sjiamuslimske ledere som Nettavisen snakket med under konferansen, ønsker at USA lager en timeplan for tilbaketrekning.

Les også:- Rumsfeld ville endre kurs

- Vi håper møtet kan skape et godt forhold mellom oss. Det er viktig å jobbe sammen for å hindre drap. Dette er ikke riktig at det er en borgerkrig mellom etniske sunnier og sijaer som de fleste medier sier, men det er politiske konflikter. Det er feil å forlate Irak med en gang, men når irakerne er klare med en politisk løsning, da kan USA dra. De er midlertidig i Irak, sier Seyed Jaffar Al-Hakim som representerer det største sjiamuslimske partiet i Irak, SCIRI (Det øverste råd for islamsk revolusjon i Irak).

Jaffar Al-Hakim er nevø av lederen for den pro-iranske bevegelsen SCIRI og Badr-militsen Abdul Aziz al-Hakim som møtte president Bush i Det hvite hus mandag kveld. De oppfordrer USA til ikke å trekke sine styrker ut av Irak.

Minister for sunni-religiøse saker, Sheikh Ahmed Al-Samaraie sier til Nettavisen at møtet er et forsøk på å samle irakerne på ett spor. Han advarer om at en deling av Irak vil gjøre situasjonen verre og verre.

- De religiøse lederne skal jobbe sammen for å holde Irak samlet som ett land. I oktober var 25 ledere fra begge sider samlet under den store World Islam Conference i Mekka i Saudi-Arabia for å underskrive avtalen som sier at begge parter må jobbe for fred i Irak og stoppe volden. sier Al-Samaraie til Nettavisen.

«Du kan ikke overtale opprørere til dialog»

Sheikh Ahmed Al-Samaraie

Må gjøre noe
- Situasjonen krever at de religiøse lederne gjør noe. Men vi tror det er vanskelig å finne fred under okkupasjonen. Derfor må USA ha en timeplan for tilbaketrekning, ellers vil krigen og volden fortsette. Du kan ikke overtale opprørere til dialog, dersom USA blir.

Den unge sija-lederen Moqtada Al-Sadr som sist onsdag trakk sitt parti fra regjeringen i protest mot at statsminister Al-Maliki møtte Bush i Amman, har sendt sin representant til Oslo-konferansen.

- Vi er imot borgerkrigen mellom sunni- og sijamuslimer. Al-Sadr-partiet er imot å dele Irak. De som står bak volden i Irak er agenter for fremmede lande som ønsker å ramme irakere. Også vi holder fast at amerikanske styrkene og al-Qaida har ansvaret for angrepet i den sjiamuslimske bydelen Al-Sadr og at vi irakere kan ha fredelig dialog dersom USA forlater landet. Vi ber USA å skaffe seg en timeplan, sier Smaism.

Antiamerikansk
Nettavisen skrev mandag om Adu Darah - Bagdads farligste mann. Han er avhopper fra Al-Sadr-partiet.

Konflikten mellom de to mektigste sija-familiene, Al-Sadr og Al-Hakim, er ikke nytt. Moqtada Al-Sadr har millioner av fattige sjiamuslimer i ryggen, først og fremst i forstedene nord for Bagdad,men Abdel Aziz Al-Hakim her mektige støttespillere i Iran og sitt maktsenter i Sør-Irak.

Al-Sader nå er de i ferd med å bygge en antiamerikansk blokk, sammen med representanter fra landets sunniarabiske og kristne minoriteter.

Deltakerne kommer også å ha felles pressekonferanse onsdag fra klokken 18.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen