Gå til sidens hovedinnhold

USA og EU fjerner tollsatser

USA og EU vil innføre tollfri handel seg imellom, ifølge et utkast som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang på.

USAs president Barack Obama og flere statsledere fra Europa skal offentliggjøre planen under et toppmøte 26. mars. Avtalen vil gjøre EU og USA til verdens største frihandelsområde.

«EU og USA er svært innstilt på å sluttføre det grundige og ambisiøse frihandelsavtalen», heter det i utkastet til en uttalelse, som nyhetsbyrået Reuters har sett.

Ett av målene er altså å fjerne alle avgifter på handel mellom landene, heter det i uttalelsen, som ifølge Reuters vil bli sluppet etter toppmøtet.

Tollbarrierene mellom USA og EU er forholdsvis lave allerede, ifølge Reuters, og nå tror Brussel og Washington at det er mest fordelaktig for begge landet å fjerne tollene fullstendig.

- Kommer til å bety mye for Norge

Tidligere leder av Europabevegelsen, Nettavisen -blogger og en av Norges fremste eksperter på EU, Paal Frisvold, mener at avtalen mellom EU og USA kommer til å få store konsekvenser for Norge.

-Dette kommer til å betyr veldig mye for Norge , fordi vi i etterkant må be om de samme betingelsene som EU og USA gir til hverandre. Det må vi også gå med på, og da vil kortene være lagt, og vi får kun mulighet til å akseptere eller ikke. Dette vil innebære mer konkurranse for noen her hjemme, og større eksportmuligheter for andre. Det kan også få ganske store konsekvenser for norsk landbruk. Det vil bli vanskelig for oss å beskytte oss mot EU på samme måte som i dag, sier han til Nettavisen.

Vil ha regjeringen på banen

- Avtalen kan bety at vi må godta konkurranse på områder vi ikke har villet ha konkurranse på, som for eksempel landbruket, legger han til.

- Har vi mulighet til å påvirke innholdet i avtalen?

- Nei, det har vi ikke. Men vi får håpe at regjeringen kommer med sin vurdering av dette snart. Vi må passe på at vi tilpasser vår økonomi og handelspolitikk slik at vi kan oppnå de samme fordelene som EU og USA, mener han, mener han.

En av verdens mest omfattende avtaler

Det er ikke småtteri som EU og USA har blitt enige om, ifølge Frisvold.

- Dette er av verdens mest omfattende handelsavtaler. Den kan sammenlignes med EØS-avtalen, men omfatter hele USA og EU.

Han forklarer også at avtalen kommer til å gjøre livet lettere for mange aktører.

-Avtalen vil fjerne mange både økonomiske og tekniske barrierer i det vi handler med til daglig, som klær, sko, audiovisuelle tjenester og biler. Om du for eksempel bestiller klær fra Abercrombie & Fitch på nettet, så må du i dag betale toll. Det vil bli fjernet. Eller om du importerer en bil så trenger du ikke lenger å endre innstillinger på 20 tekniske ting, sier han.

Gull for bilindustrien

Nyhetsbyrået Reuters trekker fram bilindustrien som en av de store vinnerne, dersom intensjonsavtalen blir noe av. Særlig gjelder det selskaper som Ford, General Motors og Volkswagen, som har fabrikker både i USA og i Europa.

I dag må det betales en toll på 2 prosent på EU-produserte biler som importeres til USA. Biler som går den andre veien må det betales 10 prosent i toll for. For trailere og varebiler er avgiftene enda høyere, og denne tollbarrièren koster industrien rundt 6 milliarder kroner i året.

Handelen mellom EU og USA utgjør allerede 40 prosent av verdensøkonomien, ifølge EU.

Vanskelige forhandlinger

Ettersom tollhindrene mellom USA og EU allerede er godt bygget ned, består en stor del av forhandlingene i å bli enige om felles produktstandarder og harmonisering av regelverk. Det er vanskelige forhandlinger som ennå ikke er avsluttet.

En frihandelsavtale kan gi store innsparinger og nye inntekter på begge sider av Atlanteren og vil gjøre EU og USA til verdens største frihandelsområde.

EU og USA har håp om å ha en avtaletekst klar ved utgangen av 2014. (©NTB)

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken