Gå til sidens hovedinnhold

USA-oppgang til slutt

Wall Street vinglet igjen torsdag, men endte endelig opp etter Bernankes tale og rykter om finansoppkjøp.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Sentralbanksjef Ben Bernanke ga investorene klare forventninger om et betydelig rentekutt torsdag. I tillegg ble det kjent at Bank of America er i samtaler om å kjøpe Countrywide Financial.

NA24 - din næringslivsavis

De amerikanske børsene åpnet kraftig ned torsdag og vinglet lenge frem og tilbake, men hentet seg til slutt inn etter at sentralbanksjefen i en tale til en næringslivsgruppe i Washington, ga markdet det de ønsket - et håp om rentekutt.

Dystre fremtidsutskiter
Selv om markedet helt klart etterspør et betydelig rentekutt som kan gi den økonomiske veksten drahjelp, tolkes de sterke hintene i Bernakes tale som urovekkende. Sentralbanksjefen sier at vektutsiktene for 2008 er blitt svakere, og han ser problemtiske trender i arbeidsmarkedet. I tillegg kommer den allerede merkebare uroen på grunn av boliglånsproblematikken, fall i boligprisene og skyhøy oljepris.

Samtidig frykter anlytikerne at sentralbankens hjelpende hånd kommer for sent og at det ikke er nok.

- Bernanke indikerte at sentralbanken vil iverksette betydelige tiltak for å sikre at veksten i økonomien ikke bremser, sier investeringsanalytiker Paul Medelsohn i Windham Financial Services, til MarketWatch, og legger til:

- Men kommer de til å iverksette betydelige tiltak i januar? Eller i mars? Det vet vi ikke og markedet priser allerede inn et rentekutt på 50 poeng i slutten av januar, sier han.

Hittil i år er Dow Jones ned 3,95 prosent og Nasdaq ned hele 6,97 prosent.

Lavere forbruk
Ellers kom det meldinger om at forbruket blant folk flest ikke var så stort som ønsket i desember.

Limited Brands kutter sin guiding for fjerde kvartal, men aksjeverdien steg likevel med 1,1 prosent. GAP og Macy's har meldt om større omsetningsfall enn ventet i desember. Også kvinneklærkjedene AnnTaylor Stores, Chico's FAS og Cato varslet lavere resultater enn analytikernes forventninger etter skuffende desembersalg, ifølge Bloomberg News. Kjedene Pacific Sun og Stein Mart gjorde det samme, med fall på henholdsvis 7,0 prosent og 11,3 prosent. GAP og Macy's meldte imidlertid om større omsetningsfall enn ventet i desember.

Wal-Mart la før børsåpning frem en omsetningsvekst på 2,4 prosent for desember, samt bekreftet sin guiding om EPS i fjerde kvartal på 0,99-1,03 dollar, mot markedets estimater på 1,02 dollar. Kjeden antyder likevel press som følge av økte rentekostnader i kvartalet.

Tidlig i dag morges amerikansk tid kom kredittkortselskapet Capital One Financial med resultatvarsel for 2007 som helhet. Aksjen faller 3,62 prosent. Resultatvarselet fører til ny frykt for bredere ringvirkninger av subprime-krisen, skriver CNN Money.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +0,92% til 12.853,09

Nasdaq +0.56% til 2.488,52

S&P 500 +0.79% til 1.420,33

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen