Gå til sidens hovedinnhold

USA vil ha rakettforsvar mot Iran i Europa

USA vurderer å utplassere raketter i en rekke europeiske land for å beskytte mot et mulig angrep fra Iran, skriver avisa Süddeutsche Zeitung.

I artikkelen, som kommer i avisas fredagsutgave, siteres kilder i det amerikanske utenriksdepartementet som sier at USA er bekymret fordi Iran er i ferd med å utvikle et satellittprogram.

Frykter interkontinentale raketter
Dersom Iran kan sende satellitter ut i rommet, kan de også fyre av interkontinentale raketter, ifølge kildene som NTB-AFP-DPA siterer.

En av de amerikanske kildene sa at USA gjerne vil samarbeide med de europeiske landene om et rakettforsvar, men at man tviler på om det er mulig å oppnå en snarlig avtale.

Bilaterale avtaler
På grunn av disse bekymringene vurderer USA derfor å inngå bilaterale avtaler med enkeltland i Europa om utplassering av raketter innen 2006, i bytte mot økonomisk bistand. Diplomaten sa at USA innser at dette kan skape nye konflikter i forhold til Europa.

En tysk ekspert på amerikansk forsvarspolitikk, Benjamin Schreer, sier at Romania og Bulgaria kan bli de første landene USA velger å inngå slike avtaler med.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping