Gå til sidens hovedinnhold

USA vil innføre navnesjekk

Snart vil det bli navnesjekk på flyplassene i USA. Flyselskapene frykter flere forsinkelser.

(SIDE2): Flypassasjerer vil kanskje allerede på nyåret få sitt navn sjekket opp mot en såkalt «no-fly»-liste før deres fly kan ta av fra USA. Dette kravet fra sikkerhetstjenesten møter motstand fra luftfartens aktører, siden de mener slike tiltak vil føre til ytterligere forsinkelser.

Permanent løsning

Sikkerhetstiltak av denne typen har vært i funksjon for flygninger fra Storbritannia siden terrorplanene ble avslørt 10. august, men nå kan de bli permanent i USA om sikkerhetssjef Michael Chertoff får det som han vil.

Under dagens praksis leverer flyselskapene sine passasjerlister for internasjonale flygninger 15 minutter etter avgang.

Grunnen til at denne praksisen ikke er innført tidligere er, ifølge Chertoff, at flyselskapene har vært bekymret for hva de skulle gjøre med passasjerer som dukker opp i siste liten.

- De vil ikke holde flyene tilbake, men etter vår mening er at det er bedre å kjenne til passasjerene identitet før avgang, enn å få flyet til å vende tilbake. Dette er en del av vår grensekontroll, sier Chertoff til Associated Press.

Flere problemer

Flyselskapene tror det kan oppstå flere forsinkelser gjennom denne ekstra kontrollen i forkant av ombordstigningen. Problemer med de tekniske løsningene, ekstra bemanning og personvern i forhold til regelverket i enkelte EU-land kan gjøre den ekstra kontrollen vanskelig å gjennomføre.

Ifølge Chertoff har disse nye sikkerhetstiltakene vært diskutert før britiske myndigheter opplyste om den planlagte terroren mot 10 fly som skulle gå fra London til forskjellige byer i USA.

Les også:

Advarer mot fortsatt kaos

Sminkeforbud på fly

Førstehjelp på flyplassen

Mer bakgrunnstoff:Alt om terror-avsløringen

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken