Gå til sidens hovedinnhold

USAs atomhemmeligheter publisert på nett

Et sensitivt dokument om hvor USA lagrer uran ble offentliggjort.

Det 267 siders dokumentet var ment som en formel deklarasjon til Det internasjonale atomenergibyrået som et ledd i USAs forpliktelser i forbindelse med atomavtalen. Det ble lekket fra Det hvite hus, og er et lovbrudd.

President Obama sendte dokumentet til Kongressen den 5. mai, og ble deretter publisert på hjemmesiden til Det hvite hus. Ifølge News York Times er det fortsatt uklart hvorfor dette ble gjort.

- Kan brukes av terrorister
Dokumentet, som er utkast, er en oversikt over stedene USA lagrer blant annet anriket uran og annet materiell som brukes i atomvåpen.

Atomvåpeneksperter sier til Washington Post (abonnementsside) at denne typen informasjon kan brukes av terrorister som ønsker å angripe en av disse anleggene.

Mer pinlig enn skadelig
- Det er antakeligvis ikke så farlig, men det er en brudd på loven, sier David Albright, tidligere våpeninspektør for FN og nå president for Insititutt for vitenskap og internasjonal sikkerhet til avisa.

Selv om informasjonen er hemmeligstemplet og det meste allerede er tilgjengelig informasjon andre steder, så er frigivelsen ansett som mer pinlig enn skadelig.

Dokumentet inneholdt ingen informasjon om atomberedskap i antall eller størrelse, men det inneholder hemmeligstemplet informasjon som interiørarkitektoniske detaljer om lagerne hvor spaltbart materiale oppbevares.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken