- Den vil forsvinne på grunn av de geografiske kreftene som jeg og mine kollegaer har diskutert. Den er umulig å opprettholde under dagens økonomi, sa Krugman til journalister i Stockholm søndag.

Krugman fikk tildelt Nobelprisen for sitt arbeid med internasjonale handelsstrukturer. Noe av Krugmans forskning innen økonomisk geografi forklarer hvorfor produksjonsressurser er konsentrert i visse områder.

Kortsiktig løsning
Nobelprisvinneren sier at økonomisk bistand fra Den amerikanske kongressen vil kun være en kortsiktig løsning på problemet bilindustrien står overfor.

Men han understreket at statlig assistanse er det eneste alternativet for den pågående finanskrisen fordi den private sektoren ikke vil være i stand til å overleve uten hjelp.

De tre amerikanske bilgigantene General Motor, Ford og Chrysler er på randen av konkurs og har bedt Kongressen om 34 milliarder dollar i kriselån.

Kongressen diskuterer muligheten for å gi bilgigantene 15 milliarder i lån.

Obama krever betingelser
Påtroppende president Barack Obama sa søndag at USA ikke kan akseptere at landets bilindustri kollapser. Men han krever visse betingelser fra de tre bilprodusentene.

- Jeg mener at det ikke er et alternativ å la dem kollapse. Det vi må gjøre er å bistå dem med assistanse, men det vil kreve at de foretar noen betydningsfulle justeringer. De er nødt til å omorganisere seg, sa Obama i et intervju med NBCs Meet the Press.

Kilder: Reuters, Associated Press, Star Tribune.