OSLO (NTB og Nettavisen): - Hvis folk nå begynner å tenke seg om før de sender en tekstmelding eller tar en telefon, da har vi mistet en viktig del av samfunnet vårt. Hvis man føler at man ikke lenger kan snakke fritt, da er det alvorlig.

SISTE: Dagbladets oppslag er feil, hevder Forsvaret

Det sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til Nettavisen i en kommentar til at USA skal ha overvåket mange millioner norske mobilsamtaler. Det er Dagbladet som tirsdag skriver at USA ifølge nye lekkede dokumenter overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler i løpet av 30 dager.

Les også: USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

Erna Solberg: - Etterretning skal være mistankebasert

- Viktig å komme til bunns i dette
Thon sier det ikke er grunn for folk flest til å gå rundt og være redde, men at saken er alvorlig og må følges opp politisk.

- Det er viktig å komme til bunns i dette, for eksempel hvor kommer disse dataene som amerikanerne benytter fra? Det er også viktig at dette følges opp overfor amerikanerne og at det blir gjort klart at dette er helt uakseptabelt, sier Thon.

- Mer enn signalspaning
Thon peker på at avsløringene som Dagbladet bringer til torgs tyder på en overvåking som går lenger enn den signalspaningen som den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA driver med der man leter etter spesielle ord og kombinasjoner.

- Vi vet ikke hvordan dette har skjedd, men de sitter tydeligvis på informasjon om hvem som ringer, hvem de har ringt til og hvor lenge samtalene har vart, påpeker Thon.

KrF og Venstre ber Erna reagere
Statsminister Erna Solberg (H) må reagere kraftig på USAs angivelige overvåking av mange millioner norske mobilsamtaler, uttalte støttepartiene Venstre og KrF tirsdag.

Venstre-leder Trine Skei Grande ba Solberg gå offentlig ut og understreke at hun ikke vil finne seg i det, skriver VG.

- Må reagere sterkt
- Dette synes jeg hun må reagere sterkt på, sier Skei Grande.

Hun reagerer særlig på omfanget av overvåkingen, der det ifølge Dagbladet skal dreie seg om 33 millioner samtaler.

- Det er ganske sjokkerende. De har altså overvåket alle oss norske borgere, samme hvordan vi har oppført oss, samme hvem vi er. Dette gjøres uten lov og dom, sier Venstre-lederen.

- Totalt uakseptabelt
KrF-leder Knut Arild Hareide er enig i at det må komme en tydelig reaksjon.

- Dette krever en tydelig tilbakemelding fra Norge til USA på at dette er totalt uakseptabelt, sier han til VG.

Solberg: - Må være mistankebasert
Statsminister Erna Solberg (H), som tirsdag var på reise for å besøke kommunene Jessheim, Gran, Lillehammer og Hamar, kom ved 10-tiden med sin reaksjon på avsløringene.

Solberg sier hun ikke aksepterer amerikansk overvåking av norske telefoner og vil fortsette dialogen med amerikanske myndigheter for å få klarhet i hva som har skjedd.

- Venner bør ikke overvåke hverandre. Det er legitimt å drive med etterretning, men den bør være målrettet og mistankebasert, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK ifølge NTB.

På spørsmålet om hva hun som statsminister vil gjøre for at norske borgere ikke skal bli utsatt for overvåking, svarer Solberg at regjeringen ved justisministeren og utenriksministeren har gjenopptatt den forrige regjeringens dialog med amerikanske myndigheter.

- Det er ikke greit
- Venner skal ikke overvåke venner, sier tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om at USA skal ha registrert 33 millioner norske mobilsamtaler.

Stoltenberg sier til Dagbladet at han ikke er kjent med at slik aktivitet skal ha foregått i Norge.

- Det er ikke greit at allierte land driver etterretning mot hverandre. Venner skal ikke overvåke venner, sier han.

- Det som her beskrives av omfang, understreker viktigheten av at regjeringen sørger for å få klarhet i hva som har skjedd, og at det gis grundige og utfyllende svar på de spørsmål norske myndigheter har, sier den tidligere statsministeren.

- USAs ambassadør må kalles inn umiddelbart
- Overvåkingsskandalen Dagbladet avslører i dag er svært alvorlig. Norge må protestere kraftig mot USA, dette kan vi ikke finne oss i, skriver SV-leder Audun Lysbakken på Twitter.

Lysbakken krever at USAs ambassadør kalles inn på teppet umiddelbart.

- USAs ambassadør må umiddelbart kalles inn på teppet, og Norge må protestere kraftig overfor amerikanerne. Påstandene om systematisk overvåking i Norge tyder på at USA har holdt norske myndigheter for narr, sier han.

Les også: - USAs ambassadør må kalles inn umiddelbart

Lysbakken beskriver avsløringen som en skandale.

- Dagens avsløringer er en skandale som gjør vanlige nordmenn utrygge. Det er regjeringens ansvar å gjenopprette tryggheten. Erna Solberg må forlange at amerikanerne legger alle kort på bordet, sier Lysbakken.

Partiets nestleder Bård Vegard Solhjell, som var statsministerens stedfortreder i den rødgrønne regjeringen, mener det må settes ned en ovevåkingskommisjon.

Vil ha kommisjon
- Det bør være et bredt anlagt utvalg som kan gå igjennom all kunnskapen vi har om overvåkning i Norge og fra utenlandske myndigheter. Kommisjonen bør få tilgang til høyt gradert materiale - ikke for å publisere det, men for å tegne et bilde, sier han til Dagbladet.

Solhjell peker på at USA ga Norge og Stoltenberg-regjeringen forsikringer om at overvåkingen ble drevet innenfor lovverket og amerikanske lover.

- Vi fikk en forsikring om at det ikke skjedde ulovlig overvåking av nordmenn, sier Solhjell til avisa.

- Ulovlig
Direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet er klar på at det er ulovlig å registrere telefonsamtaler for andre enn teleselskapene etter norsk lov.

- Hvis Dagbladets opplysninger om at 33 millioner mobiltelefonsamtaler i Norge ble registrert av andre enn teleselskapene, er det etter norsk lov en kriminell handling. Teleselskapene har ikke anledning til å utgi slik informasjon, sier direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet.

NetCom og Telenor avviser på det sterkeste overfor Dagbladet at den amerikanske spionorganisasjonen NSA har fått lovlig tilgang til informasjon om nordmenns telefonbruk.

- Ikke overrasket
Direktøren i Datatilsynet har fulgt med på avsløringene av NSAs overvåking i andre europeiske land og er derfor ikke veldig overrasket når det nå avsløres at de også har drevet overvåking mot Norge. Men han er overrasket over omfanget.

- Hvis 10 prosent av alle samtaler i Norge blir overvåket, kan vi ikke snakke om målrettet overvåking. Man skal fiske med harpun og ikke med trål. Man skal gå etter dem man mistenker, men ikke drive masseovervåking av store grupper, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til Dagbladet.

Han understreker at det er teleselskapene som har ansvar for at trafikkdata ikke kommer på avveie. (©NTB)

Fakta om Snowden-avsløringene

I sommer presenterte aviser som The Guardian og Washington Post innholdet i lekkasjer fra den nå spionsiktede amerikanske datateknikeren Edvard Snowden tilknyttet National Security Agency (NSA). De avslørte et kolossalt overvåkingsprogram – PRISM - rettet mot utlandet.

NSA og britiske GCHQ har blant annet sikret seg direkte adgang til din og min datainformasjon fra USAs største teknologiselskaper, slik som Microsoft, Google, Facebook, Skype og Apple. I tillegg tapper de seg inn på fiberkablene som utgjør pulsåren i det globale telefoni- og datanettverket.

I avsløring etter avsløring har offentligheten blitt kjent med omfanget og detaljer i denne overvåkingen.

Amerikanerne har pådratt seg Brasil, Mexico, Tyskland og Frankrikes vrede etter avsløringer om avlytting og hacking på statsledernivå.

Se Twitter-reaksjoner på avsløringene her:

HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED