Gå til sidens hovedinnhold

- Usikkert når vi drar

De russiske styrkene forblir i Georgia i flere dager.

Det er usikkert når de russiske styrkene forlater Georgia. Det sier den russiske generalstaben, melder CNN.

Våpenhvileavtalen som ble undertegnet tirsdag tilsa at partene skulle trekke seg tilbake øyeblikkelig, men så langt har de russiske styrkene blitt værende i flere byer, blant annet Gori.

Må godkjennes
Grunnen skal ifølge russerne være at tilbaketrekkingsplanene først må godkjennes av president Dimitrij Medvedev.

- Det er ikke enkelt å snu styrkene 180 grader, sier visesjef for staben, general Anatoly Nogovitsyn.

Generalen sa også at styrkene ble værende til georgisk politi er på plass i byen, slik at ro og orden kan opprettholdes.

Eksplosjoner
En reporter fra nyhetsbyrået AFP melder at flere kraftige eksplosjoner har rystet den strategisk viktige byen Gori, og at røyksøyler synes over byen, melder NTB.

Ifølge georgiske myndigheter har russiske styrker stanset tilbaketrekningen fra byen, og skal i stedet være i ferd med å sende flere soldater dit. Russiske styrker har, ifølge georgiske myndigheter, også snudd og vendt tilbake til den georgiske havnebyen Poti.

Ombestemt seg
- I hele natt sa de at de ville forlate byen, men nå har de ombestemt seg. Georgiske soldater har valgt å ikke gå inn i Gori for å unngå sammenstøt med russerne, sier Shota Utiasjvili, talsmann for det georgiske innenriksdepartementet, til AFP torsdag formiddag.

Tidligere på torsdag meldte både georgiske og russiske myndigheter at russiske styrker hadde begynt tilbaketrekkingen fra Gori, og vil overlate kontrollen over byen til georgisk politi.

- Georgiske styrker er i ferd med å gjenvinne kontrollen over byen, het det i en kunngjøring fra det georgiske innenriksdepartementet torsdag morgen.

Les også: Russerne ut av Gori

Utbryterne undertegner
Lederne for utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia har undertegnet en fredsavtale i Moskva, ifølge Russlands president Dmitrij Medvedev.

De to lederne møtte den russiske presidenten torsdag, og der undertegnet de fredsavtalen som er utarbeidet av EU, og som både Russland og Georgia allerede har undertegnet, melder nyhetsbyrået Itar-Tass, ifølge Reuters.

- Fått ordre
Ifølge Aftonbladets journalist i Gori, har fremdeles russerne kontroll over byen. Kanonene på tanksene er rettet mot de georgiske styrkene som befinner seg bare noen få hundre meter unna.

Russerne skal ifølge dem selv ikke ha fått ordre om å flytte på seg.

- Han (soldaten) sier at de skal bli der de er og at det er den siste ordren de har fått, sier Aftonbladets Mattias Carlsson

Ifølge georgiske myndigheter har tanksene returnert for å bistå ved tilbaketrekningen, melder CNN.

- Kan glemme suverenitet
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov fortalte journalister i Moskva torsdag, at Georgia bare kan glemme sin suverenitet.

- Man kan glemme alt snakk om Georgias territorielle suverenitet. Etter min oppfatning er det umulig å overtale Sør-Ossetia og Abkhasia til å godta logikken ved at de kan tvinges tilbake i den georgiske staten, sa Lavrov, melder AP.

Dermed gir Russland sin fulle støtte til de to utbryterregionenes krav om løsrivelse.

Les også: - Som Afghanistan

Ekstraordinært Nato-møte
Neste uke samles natos utenriksministere seg i Brussel til et ekstraordinært møte for å diskutere Georgia-krisen. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltar.

Russlands Nato-utsending Dmitrij Rogozin sa torsdag at forholdet mellom Russland og Nato vil bli påvirket av Nato-landenes holdning til konflikten mellom Russland og Georgia, melder ANB.

Militærbaser
Torsdag kommer det også meldinger om at russiske styrker har rullet gjennom havnebyen Poti.

- For bare få minutter siden kom russiske tanks til Poti. Noen av soldatene har blå merker på seg, som betyr at de skal være fredsbevarende soldater, forteller en skipsagent, Nokoloz Gogoli, til Reuters torsdag formiddag.

Styrkene skal ha fortsatt videre til en militærbase utenfor selve byen ifølge vitnet, men den russiske generalstaben benekter først påstandene.

- Det er ingen russiske soldater eller tanks i Poti, sa Anatoly Nogovitsyn ved generalstaben, uten å ville kommentere videre.

Senere på dagen sa Nogovitsyn at soldatenei Poti var fredsbevarende styrker som var det i etterretningsoperasjoner, og dette var i helhold til tidligere avtaler og lovlig.

Observatører
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier torsdag at han stiller seg positivt til flere internasjonale observatører.

- Jeg har ingen motforestillinger til at det sendes flere observatører til Sør-Ossetia i tillegg til observatørene til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa i Tskhinvali, sa Lavrov.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Les også: 100.000 på flukt i Georgia

Enighet
Den strategisk viktige byen Gori ligger få kilometer utenfor utbryterrepublikken Sør-Ossetia.

- Russiske styrker forflyttet seg nordover mot Sør-Ossetia, og overlevering av kontrollen vil skje fredag, sa den russiske generalen Viatsjeslav Borisov tidligere torsdag, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge generalen har soldatene ordre om å samle inn våpen og ammunisjon, i tillegg til militært utstyr som den georgiske hæren har etterlatt seg. Kunngjøringen kom etter at Borisov hadde hatt lange samtaler med lederen for Georgias nasjonale sikkerhetsråd, Aleksandr Loma.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken