Gå til sidens hovedinnhold

Utbredt heleri på nettet

Langt flere vinningsforbrytelser kunne vært oppklart dersom politiet satte søkelyset på markedsplasser på internett.

Det sier landets fremste ekspert på nettkriminalitet, og hevder kriminelle nærmest fritt og uten risiko kan selge tyvgods på nettet, Inger Marie Sunde, førstestatsadvokat i Økokrim.

I fjor ble 175.000 vinningsforbrytelser anmeldt i Norge. Store deler av det som blei stjålet, mener politiet havna på auksjons- og salgssider på nettet.

- Internett-tjenester er velegnet for å omsette tyvegods. Det finnes en rekke markedsplasser som er beregnet for omsetning av brukte varer. Og det finnes ingen kontroll med om varene er tyvegods eller tilhører selgerne, sier Inger Marie Sunde, førstestatsadvokat i Økokrim, til TV 2 Nyhetene.

Hun har fire års permisjon for å ta doktorgrad i nettkriminalitet.

Fant varene på nettet
Da varer for over 35.000 kroner forsvant, trodde butikkeier Sven Erik Hatleskog at de var tapt for godt. Men tyvegodset viste seg å være alt anna enn gjemt og sporløst borte.

- Vi gikk på nettet og på finn.no. Og der har du et sted som heter torget. Og der lå det på en egen avdeling for klær smykker, sier Hatleskog til TV 2 Nyhetene.

- Jeg kjenner ikke til at det skjer noen sjekking fra Politiets side mot disse internettsidene, sier Inger Marie Sunde.

- Gode muligheter
Som førstestatsadvokat i Økokrim og doktorgradstipendiat på nettkriminalitet, er Sunde landets fremste ekspert på ulovligheter på nettet.

- Er det saker som i dag blir liggende uoppklarte som kunne vært oppklart hvis politiet gikk inn og sjekket netthandelsidene?

- Helt sikkert. For stålne gjenstander blir vel i liten grad tilbakeført til eierne.

- Kan man bruke nettsøk i etterforskningen?

- Ja, det er helt klart at det lar seg gjøre. Man kan kombinere dertil egnede verktøy og med kompetente politifolk som får det til oppgave. Jeg vil tro at man har gode muligheter til å få gode resultater.

- Hvis man er tyv og trenger penger så trenger man å bli kvitt gjenstandene på en effektiv måte. Sånn sett er internett veldig velegnet. Mange har tilgang til det, og det er enkelt å få oppgjør. Derfor er det sansynlig at mye tyvgods ligger for salg på nettet. Og dermed vil jo en innsats mot disse markedsplassene nødvendig vis ha et stort potensiale for uttellig for politiet.

Bare 18 prosent oppklart
Bare 18 prosent av anmeldte vinningsforbrytelser ble i fjor oppklart. Det gjør vinningsforbrytelser til den kriminaliteten politiet får gjort minst med - til tross for at mulighetene er der.

- Politiet fører jo registre over stjålne gjenstander og er da egentlig i stand til å gjennomføre matching mellom registreringen av disse gjenstandene. Så kan man søke på internett og se om man kan finner igjen disse gjenstandene for salg på auksjonstjenestene, sier Sunde.

Hatleskogs private søk førte til at den skyldige blei tatt. En jobb også han mener politiet godt kan ha nytte av å gjøre selv.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken