OSLO (Nettavisen): - Denne delen av norsk historie er underkommunisert i den norske offentligheten. Det er derfor jeg holder på som jeg gjør.
Mona Levin (75) snakker på telefon fra Kristiansand der hun har deltatt under 70-årsmarkeringen for frigjøringen av konsentrasjonsleiren Auschwitz tirsdag.
Samlet 1100 niendeklassinger
I Kristiansand har man gjennomført Nordens største Holocaust-markeringen og samlet 1100 niendeklassinger.
- Det var fantastiske og lydhøre unger. Jeg tror de var godt forberedt, sier Levin.
- Ubegripelig omfang
Hun sier det handler om å gjøre Holocaust og nazistenes jødeutryddelse begripelig for dagens unge.
- Tallet 6 millioner er ubegripelig. Man må ta det ned på personplanet, sier hun.
I dag bor det rundt 1400 jøder i Norge, like mange som før krigen. Mona Levin var en av de norske jødene som overlevde. Hennes nå 100 år gamle mor, Solveig Levin, fikk tatt med seg datteren - tre år den gangen - foran nesa på tyskerne og flyktet til Sverige, der faren, Robert, ventet.
Statspolitiet kom på døren
Solveig Levin gjennomførte sin flukt med datteren mens jakten på norske jøder var på sitt mest intense. Da tyskerne kom på døren hos familien Levin på Frogner i Oslo 26. november 1942 var det ingen hjemme. Det var i siste liten at de kom seg unna. Dette var dagen da statspolitiet med hjelp fra 300 vanlige politimenn gjennomførte en nøye planlagt massearrestasjon og deportasjon av norske jøder. 532 norske jøder – menn, kvinner og barn - ble stuet om bord i «Donau» ved Amerikalinjens kai i Oslo. Ferden endte i Auschwitz, og bare åtte menn kom tilbake.
Les Det store intervjuet med Mona Levin:
- Jeg har vært mye sinna i mitt liv
Mistet store deler av familien
Av de i Mona Levins familie som ble sendt til utryddelsesleirene kom ingen tilbake. En av dem som var om bord i fangeskipet «Donau» var Mona Levins onkel, Sigmund. Han var 19 år. Hun mistet oldeforeldre, tanter og onkler, fettere, kusiner og tremenninger.
- Min generasjon er snart de eneste tidsvitnene. Det er klart jeg synes dette er viktig, ellers hadde jeg ikke holdt på med dette og disse forferdelige minnene, sier hun.
Mona Levin har hatt god oversikt over skjebnen til sin familie, men det hele rykket nærmere da hun deltok i TV-programmet "Hvem tror du at du er?" på NRK. Der drar hun til Litauen og får for første gang se stedet hennes fars familie kom fra til Norge rundt 1880. I Oslo får hun se en opplisting over inventaret i familiens hjem på Frogner som tyskerne tok beslag i.
- Mor har fortalt meg om dette, men det å se dette dokumentet med alt inventaret listet opp i minste detalj og vite at etter det sto mor alene igjen uten noenting og med ansvaret for en treåring. Takket være gode hjelpere kom hun seg unna. Uten gode nordmenn hadde vi ikke vært i live i dag, sier Mona Levin.
Auschwitz-frigjøring
- 27. januar er den internasjonale minnedagen for ofrene for Holocaust.
- Det var på denne datoen i 1945 at sovjetiske tropper nådde fram til konsentrasjonsleiren Auschwitz og befridde de rundt 7000 fangene som fortsatt satt i leiren.
- November 2005 vedtok FNs generalforsamling at 27. januar skal være en offisiell FN-dag.
Brøt sammen på TV
I TV-programmet bryter hun sammen når hun får se listen.
- Jeg følte en forferdelig sorg. Det var sjelsopprivende, og jeg klarte ikke å skjule det. Selv om jeg har hør mor fortelle dette og jeg selv har holdt foredrag om dette i 15 år og skrevet bok om min far, har jeg aldri opplevd noe slikt. Det var som en bølge som kom over meg.
Levin mener jødenes skjebne under krigen og hvordan det kunne skje - blant annet med norsk politi som nazistenes hjelpere - i alt for liten grad har fått oppmerksomhet.
- Denne delen av norsk historie er underkommunisert. Det har gått 70 år, men fremdeles er det vanskelig for mange å forstå at det går an å være norsk og jøde samtidig. Vi er en veldig liten og sårbar minoritet, sier Levin.
Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!