Gå til sidens hovedinnhold

Utnytter barn til stjeling

Bør behandles som menneskehandel.

22. februar 2007 ble en ti år gammel jente fra Bulgaria tatt med hånda i veska til en handlende kvinne på kjøpesenteret Sjøsiden i Horten. Da vekteren tok med seg den motvillige jenta, tok det ikke lang tid før meldingen kom om at en mann lette etter datteren sin.

Politiet ble kontaktet, og den 32 år gamle faren ble pågrepet og siktet for lommetyverier og medvirkning til tyverier. Jenta ble plassert i beredskapshjem.

- Barn utnyttes
- Vi mener at dette er en sak som burde vært prøvd i retten etter menneskehandelsparagrafen. Barnet i denne saken ble ikke behandlet som et offer for menneskehandel, sier Stian Vatnedal i Redd Barna til Nettavisen.

Straffelovens paragraf 224 er krystallklar. Dersom et barn under 18 år utnyttes til arbeid eller tigging, er det straffbart uavhengig av om det er benyttet vold eller trusler mot barnet.

Det samme gjelder personer som tjener penger på at barn jobber eller tigger for dem.

Ifølge Stian Vatnedal er det grunn til å anta at det befinner seg flere barn i Norge som blir utnyttet i kriminalitet, som tiggere og gatemusikanter.

Mange ser disse barna, men ingen varsler politiet.

Voksne tjener
- I storbyer går folk forbi barn som tigger og driver som gatemusikanter hele tida. De tenker ikke over at dette barnet kanskje ikke har valgt selv, og at en voksen tjener penger på dette, sier Vatnedal.

Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel (KOM) bekrefter at barn som tvinges til å tigge eller arbeide er et felt som krever politiets oppmerksomhet.

- Når vi ser på hva som skjer i andre europeiske land og i nordiske land, er det god grunn til å tro at dette er et problem også i Norge. Når det gjelder barn i tigging og tvangstjenester har vi en jobb å gjøre i Norge, sier prosjektleder Birgitte Ellefsen i Politidirektoratet.

Smugles til Storbritannia
I en fersk rapport fra Child Exploitation and Online Protection Centre (CEOP) om handel med barn i Storbritannia nevnes rumenske barn som smugles inn for å begå gatekriminalitet. Det er imidlertid ikke gjort noen inngående studie av disse barna.

Politi og barnevern jobber sammen for å øke kunnskap om barn og tvangsarbeid. Politidirektoratet og KOM driver nå opplæring av alle politidistrikt om menneskehandel, med fokus på barn og tvangsarbeid.

- Ikke vanlig
Verken barnevernsvakten i Oslo eller KRIPOS mener det er grunn til å tro at kommersiell utnyttelse av barn er et utbredt fenomen i Norge.

- Vi kan ikke si at dette er et voldsomt utbredt fenomen, men hvert enkelttilfelle er jo alvorlig, sier Atle Roll-Matthiesen, sjef for taktisk etterforskningsavdeling i KRIPOS til Nettavisen.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album