Gå til sidens hovedinnhold

Utpekt som versting

Lakseoppdretteren Seafarm Invest på Helgeland-kysten er blitt utpekt som en av verstingene av russiske myndigheter.

ÅLESUND/LOVUND (TV 2): Ifølge russerne har fisken derfra blyverdier som er 87 ganger høyere enn det som er tillatt i Norge. Men verken norske myndigheter eller uavhengige laboratorier har funnet det minste spor av farlige stoffer.

Det var i november i fjor at russerne tok prøver av fire partier med norsk laks på ulike tollstasjoner i Russland. Og det var resultatene fra disse prøvene som la grunnlaget for konflikten med norske myndigheter og stansen i all eksport av fersk laks til Russland.

- Russiske kontrollmyndigheter er hjertelig velkommen til å inspisere oss når de måtte ønske, sier direktør Karsten Nestvold i Seafarm Invest til TV 2 Nyhetene.

Forstår ikke
De ble svært overrasket da de fikk beskjeden om at deres fisk var testet i Russland og funnet full av bly og kadmium. Og det er testene fra nettopp Seafarm som har noen de høyeste verdiene ifølge de omstridte russiske testene.

- Vi har aldri hatt tilfeller av bly og kadmium i laksen, og vi forstår ikke hvordan russerne kan ha funnet det, sier Nestvold.

Ikke spor av tungmetaller
Laksen russerne har tatt prøver av stammer fra anlegg langt ute i havet utenfor Sandnessjøen. Der ute har verken Mattilsynet eller laboratoriet til NILU i Trondheim funnet noen som helst spor av tungmetaller i sine mange tester. Nestvold sier han ikke forstår hvordan russerne har kommet fram til sine høye verdier.

- Fisken her er jevnlig kontrollert, og det er aldri funnet noe spor av tungmetaller, sier Nestvold.

Enorme verdier
Dokumentasjon TV 2 har fått tilgang til viser at russerne mener blynivået i fisken fra merdene til Seafarm Invest inneholder 17,5 mg bly per kilo. Det er 87 ganger mer enn det som er tillatt i Norge, 17,5 ganger det som er tillatt i Russland, og over 1000 ganger mer enn det norske myndigheter mener finnes i norsk laks.

Ifølge de russiske dokumentene ble laksen fra Helgeland stoppet på tollstasjonen Izhorskij 7. november og prøvene sendt til det sentrale veterinærlaboratoriet i Moskva. Der havnet også prøvene fra de andre partiene.

- Vi har fått veldig lite informasjon fra russerne om hvordan prøvene er analysert, sier direktøren i Seafarm Invest til TV 2 Nyhetene.

Ikke samsvar
Også i prøver fra fisk som skal stamme fra Marine Harvests lakseslakteri på Hitra mener russerne det er høye verdier av bly og kadmium. Heller ikke det stemmer med norske målinger.

Prøvene fra fisk slaktet ved Brandasund fiskeforedling på Bømlo viser lavere verdier, som såvidt er over de russiske grensene, men likevel godt over Norges og EUs minstegrenser. Heller ikke her har norske myndigheter fått de samme resultatene.

De russiske prøvene fra laks slaktet hos Profish på Bømlo viste etter nye kontroller verdier som ikke er over det russerne mener er farlig, og de ble « frikjent» av russiske myndigheter.

Fortvilet
Visedirektøren i det russiske landbruksbruksdepartementet, E. A. Nepoklonov skriver i et brev til norske myndigheter at det ikke er noen som helst usikkerhet i forhold til resultatene i den russiske analysen.

Direktøren i Seafarm Invest er fortvilet, men sier de ikke føler seg ansvarlige for konflikten med russerne.

- Vi kan garantere at fisken vår er frisk som en fisk, sier Nestvold til TV 2 mens han haler en sprell fersk laks opp fra en av merdene ved oppdrettsanlegget.

Norske myndigheter skal møte russiske fiskeriutsendinger i Moskva 12. januar for å drøfte norske forslag til løsning på konflikten som rammer en hel næring.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken