Sist uke var det Månefestivalens tur til å få en «regning» på 4950 kroner, skriver Fredriksstad Blad.

Tjente millioner

- Jeg har god oversikt, og skjønte at dette ikke var noe vi hadde bestilt, sier Stein Ove Korneliussen, daglig leder i Måneproduksjoner AS.

Han forteller til f-b.no at han googlet firmanavnet «Half N Half Media AS», og fikk opp en hel drøss med artikler om sinte bedriftseiere som har mottatt liknende tilbud.

Tilbudet er faktisk ikke svindel, fordi avsenderen omgår markedsføringsloven ved blant annet å la være å skrive faktura, og anfører «registreringsfrist» i stedet for betalingsfrist.

Tilbudet kan ellers ved første øyekast forveksles med en faktura, og mange av dem glipper igjennom bedrifters betalingssystemer.

Slik omsatte Thomas Hellenes i «Half N Half Media AS» for 1,9 millioner kroner i 2011.

- Utrolig at det ikke finnes et lovverk som kan stanse dette, sier Månefestival-sjef Jimmi Olsen.

Firmaet sender ut fakturalignende tilbud fra DinOpplysning.no – Half N Half Media AS. Her står å lese: «Maxi-annonse: Innrammet oppføring med prioritet, øverste kategori. Firmalogo, telefon, faks, e-post og link til hjemmeside», til 3.960 kroner pluss merverdiavgift, som totalt blir 4.950 kroner.

- Ikke ulovlig

Thomas Hellenes svarer misfornøyde kunder slik på epost:

«Det vi sender ut er av myndighetene definert som et tilbud og er helt lovlig. For å kunne oppfylle kravene til å være en faktura må giroen inneholde ordet faktura, ha et fakturanummer, fakturadato, kundenummer og betalingsfrist».

«Tilbudet vi sender ut inneholder ingen av delene, og i tillegg er det skrevet med store bokstaver at dette er et kampanjetilbud. Å sende ut tilbud på denne måten er helt lovlig og blir i dag benyttet av flere store aktører i Norge», skriver lederen av firmaet.

I disse tilfellene har vi valgt å betale pengene tilbake

Overfor fb-.no fastholder han dette synet:

- Dette er en lovlig virksomhet, sier han.

- Det har en sjelden gang hendt at kunder har betalt ved en feiltakelse. I disse tilfellene har vi valgt å tilbakebetale pengene, hevder Thomas Hellenes.

Nær tvangsoppløst

I følge Brønnøysundregistrene er Hellenes administrerende direktør i selskapet, som ble stiftet i desember 2010.

I mai 2013 var virksomheten nær ved å bli tvangsoppløst.

I siste liten leverte han 15. mai 2013 regnskapet for 2011, mer enn åtte måneder etter lovens absolutte siste frist.

Vil endre loven

- Vi har tatt opp at loven bør endres. Dette er ikke noe vi stiller oss bak. Vi foreslo en endring i 2010. Vi mener det ikke bør være lov å sende ut tilbud sammen med ferdigutfylt faktura da dette er en av grunnene til at folk misforstår og tror det er en faktura, sier administrerende direktør Per Fredrik Svedlund i Trygg Handel til Finansavisen.

Han sier at det har vært kontakt med avsenderen flere ganger, men at Half N Half Media står på sitt - og hevder at dette er en mye bedre metode enn å drive telefonsalg.

Foreløpig finnes ikke noe lovverk som rammer denne virksomheten.

- For et så lite firma som Månefestivalen kan det gå greit å avsløre det jeg mener er et svindelforsøk, mens det er verre for de større bedriftene, sier Stein Ove Korneliussen i Måneproduksjoner AS.

Les flere saker i Fredriksstad Blad