Gå til sidens hovedinnhold

- Utrolig for en som er så ung

Denne 21-åringen kan fort forveksles med en superveteran.

STOCKHOLM (Nettavisen): Skeid, Manchester City, Strømsgodset, Feyenoord og Eintracht Braunschweig.

Dette er klubbene Omar Elabdellaoui har spilt for så langt i karrieren. Nordmannen er 21 år.

Den anvendelige sagenegutten har i løpet av denne perioden spilt playmaker, sentral midtbane, ving og back.

Han har vært på banen med Carlos Tévez og Mario Balotelli, og har over 50 landskamper på aldersbestemt nivå for Norge.

- Tenker ikke mye
Onsdag debuterer 21-åringen på det norske a-landslaget mot Sverige. Endelig debuterer Omar Elabdellaoui, vil nok mange si.

- Jeg prøver å ikke tenke så mye. Jeg vil gripe sjansen. Dette er en vennskapskamp, men jeg vil også være med videre, sier han til Nettavisen.

- Hva må til for at du skal få det?

- Jeg må være solid defensiv, god én-mot-én, og bidra offensivt. Jeg har mye energi i spillet mitt og må bli med opp når muligheten byr seg.

Også landslagssjef Egil Drillo Olsen har store forventninger til hva unge Elabdellaoui kan utrette fra sin backplass for Norge.

- Omar er en spennende type. Han har hatt et utrolig omflakkende fotballiv til å være så ung. Han har vært indreløper, kant og nå back.

- Hans sterkeste side er som førsteforsvarer. Han har stor fart og balanse og går tett i ballfører. Det tiltaler meg veldig, sier Drillo.

- Nesten som ving
Landslagssjefen er, i likhet med Elabdellaoui selv, også sikker på at det vil bli mange offensive bidrag fra 21-åringen.

- Han er løpssterk, sprek og vil være med framover, sier 71-åringen.

Også den ferske landslagsspilleren liker denne delen ved backrollen. Han er så absolutt det vi kan kalle en moderne sideback.

- Det er fint å få være med mye offensivt. Det er jo nesten som å spille kant, eller ving, det går opp og ned hele tiden, sier han til Nettavisen.

- Hvordan endte du egentlig opp som back?

- Vel, jeg startet som sentral midtbanespiller, men ble senere brukt på høyrekanten på grunn av farten min, sier 21-åringen.

- Så plutselig var det noen som fant ut at jeg kunne spille høyreback når det trengtes, og da mente mange at det var min posisjon.

Nå er Elabdellaoui fast inventar på høyrebacken i klubblaget Eintracht Braunschweig, og hans prestasjoner i rollen har også «vekket» Drillo.

- Jeg trives veldig bra som back, jeg gjør det, men kan fortsatt spille i andre roller. Jeg spiller der treneren mener er best for laget.

Venn med Guidetti
Allerede som 16-åring ble Elabdellaoui hentet fra Skeid til Manchester City, og nordmannen var faktisk svært nær et gjennombrudd i lyseblått.

En skade satte imidlertid stopper for framgangen, og i 2012 gikk veien videre til storklubben Feyenoord i Nederland.

Æresdivisjonsklubben var svært ivrig etter å sikre seg nordmannen, og Omar rådførte seg med svenske John Guidetti om overgangen.

- John hadde spilt der og hatt suksess der, og jeg spurte ham om klubben. Vi er veldig gode venner fra tiden i City, sier backen.

Men til tross for forsikringer og anbefalinger fra Guidetti, skulle uflaksen igjen ramme Elabdellaoui.

- Feyenoord er en veldig stor klubb, men i det jeg signerte, hentet de også en nederlandsk landslagsback, forteller stortalentet.

Også på høyrekant hadde Feyenoord en nederlandsk landslagsmann, og dermed ble valget etter hvert lett for nordmannen, han ville vekk.

- Det var ikke et vanskelig valg. For meg er det viktigst med spilletid, og jeg var derfor sikker på at jeg ville prøve noe annet, sier han.

- Bra for meg
Tyske Eintracht Braunschweig kom på banen, og der fikk Elabdellaoui i vår være med å rykke opp fra 2. Bundesliga til Bundesliga.

I sommer ble overgangen fra City gjort permanent, og nå er det én av verdens heteste ligaer som tar det meste av fokus for nordmannen.

- Det er en veldig bra liga. Noen av de beste spillerne i verden er der. Det er høyt nivå, fullsatte arenaer og god stemning.

Elabdellaoui tror han kan utvikle seg mye i sin nye klubb. 21-åringen spilte fra start i 0-1-tapet for Werder Bremen i ligaåpningen.

- Det er ingen stor klubb, men som sagt er det viktigste for meg spilletid. Det ser ut som jeg skal får det, og det er bra for min del.

Onsdag venter altså Sverige, og til helgen er det Champions League-finalist Borussia Dortmund den unge backen skal bryne seg på.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken