Gå til sidens hovedinnhold

Utsatte spørsmål om løgndetektor

SKIEN (TV 2 Nettavisen): Agder lagmannsrett har utsatt å ta opp spørsmålet om bruk av løgndetektortest. Får forsvaret bruke testen, kan den bli avgjørende i straffesaken som mangler klare bevis.

En kjennelse fra Høyesterett har tidligere avvist bruk av løgndetektortest som bevis i straffesaker. John Christian Elden motstrider dette, og mener at løgndetektortest er relevant i denne saken.

Agder lagmannsrett utsatte mandag spørsmålet på ubestemt tid. En gang i løpet av rettssaken vil altså spørsmålet bli tatt opp, uten at partene kan si når.

Uansett er ikke professor Sven Svebakk ved NTNU i Trondheim innkalt som vitne før i slutten av rettsforhandlingene. Hvis retten tillater det, vil han da fortelle om løgndetektortesting generelt, og om testen av Gamal Hosein spesielt. Han vil også legge fram en psykologisk profil av den drapstiltalte.

Likhunder
En løgndetektortest kan vippe saken til fordel for Gamal Hosein fordi påtalemyndigheten i denne saken ikke har konkrete bevis for at Gamal Hosein drepte sin kone i Faresgrillen 13. januar 2001.

Forsvaret holder resultatet av testen hemmelig, men det kan virke som om den vil falle positivt ut for Gamal Hosein.

Likhundene var indisiet som Skien tingrett lente mest på da Gamal Hosein ble dømt til 10 års fengsel i 14. juni 2002. I Agder tingrett legges det opp til omfattende vitneførsel rundt bruk av likhunder. Blant andre er etterforskningsleder Olav Thune i Kripos innkalt som vitne for forsvaret.

Spørsmålet er om likhundene faktisk markerte på et sted der et lik har ligget, eller om de kan ha markert på andre ting.

Sjalusi
Et hett kjærlighetsforhold til en israelsk gutt er årsaken som påtalemyndigheten mener førte til at Gamal Hosein drepte sin kone. Fra sin hemmelige telefon ringte Gry for 13.000 kroner på 45 dager.

- Jeg visste ingenting om den hemmelige telefonen, forklarte Gamal Hosein i Agder lagmannsrett mandag morgen. Telefonen hadde Gry kjøpt for å holde kontakt med sine venner i Israel, og ønsket tydeligvis ikke at ektemannen skulle vite om den.

I løpet av 45 dager før hun forsvant ble det ringt for 13.000 kroner fra kontantkort-telefonen. Over 2000 samtaler var ringt til Israel. Godt over 1000 oppringninger var gjort til mobiltelefonen til en 17 år gammel israelsk gutt i Gamal Hoseins familie.

Siste telefon
Den aller siste telefonen ringte hun klokken 14.37 lørdag 13. januar 2001. Gry Hosein skal da ha vært i Faresgrillen. Telefonsamtalen varte i 2 minutter og 37 sekunder. Den gikk til telefonsvareren til Gry Hoseins venninne i Israel.

Ifølge politiet har venninnen fortalt at man kan høre på opptaket at hun blir utsatt for vold.

- Gry hadde et kjærlighetsforhold til denne gutten. Hun og ektemannen hadde betydelige problemer i ekteskapet. Hun hadde sagt til venninner at hun ville frigjøre seg, sa aktor Jon Borgen i sitt innledningsforedrag.

Påtalemyndigheten mener at Gamal Hosein drepte sin kone i Faresgrillen, kjørte liket til Lensmannsdalen ved Skienelva der liket ble dumpet. En pute tilhørende Gry og Gamal Hosein skal være det eneste funnet som knytter droppstedet til ekteparet.

Forsvarer John Christian Elden signaliserte mandag at man mildt sagt kan tvile på om denne puten faktisk har tilhørt Gry og Gamal Hosein.

Mangler tekniske bevis
Obduksjonen av Gry Hosein og undersøkelser i Faresgrillen har ikke gitt påtalemyndigheten håndfaste bevis for at det foregikk noe voldelig i grillen, eller at Gry Hosein ble drept. Merker på halsen og på hodeskallen kan tyde på at kona ble utsatt for vold før hun døde, men fordi liket ble liggende i flere måneder i Skienelva, har mange spor forsvunnet.

Og mens påtalemyndigheten står på sin teori, nekter Gamal Hosein for å ha drept sin kone. Hittil har han ikke blitt trodd. Kanskje kan en maskin fortelle sannheten.

- Jeg kjørte litt rundt i gatene slik jeg har gjort flere ganger. Kjører jeg rundt for å se hvordan det var med kunder andre steder.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken