Gå til sidens hovedinnhold

- Uverdig utstøting og uakseptabel pressing

John Arne Riise og «sponsorrebellene» får støtte.

Mandag ble det kjent at fotballspiller John Arne Riise hadde inngått en sponsoravtale med spillselskapet Betsson.

Den tidligere landslagsspilleren skal være fotballekspert og ambassadør for selskapet og avtalen strekker seg i hvert fall fram til etter Brasil-VM i 2014.

Nyheten førte til en rekke reaksjoner og Norges Fotballforbund gjorde det helt klart at det Riise nå hadde gjort var uakseptabelt.

- Det å inngå en slik avtale, er å sette seg på sidelinjen av norsk fotball. Det er svært trist og skuffende, sier fotballpresident Yngve Hallén til Nettavisen.

Riise er imidlertid ikke den eneste som har vært i hardt vær for en slik avtale den siste tiden. Både Mats Zuccarello Aasen og Cathrine Larsåsen har opplevd noe lignende.

- Uakseptabelt press
Både Zuccarello Aasen og Larsåsen har avtaler med spillselskapet Unibet. Førstnevnte vil bli nektet spill på det norske hockeylandslaget så lenge han er bundet til en slik avtale.

NHL-proffen svarte på det hele med å kalle ishockeyforbundet amatører.

Når det gjelder Larsåsen, så vurderer Norges Friidrettsforbund sterkt å nekte henne deltagelse for Norge. I begge tilfellene sees avtalene på som illojale mot Norsk Tipping.

Selv om det hersker stor enighet i Idretts-Norge om at Norsk Tipping fortjener denne lojaliteten, er det ikke alle som er enig i at behandlingen av idrettsprofilene er riktig.

Overfor Nettavisen reagerer formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Himanshu Gulati, kraftig på tilfellene nevnt over. Gulati sparer ikke på kruttet i sin kritikk.

- Det er en uverdig utstøting og uakseptabel pressing at idrettsutøvere droppes fra landslag og får offentlige advarsler gjennom media om å glemme landslagsspill, fordi de velger å reklamere for utenlandske spillselskap, sier han til Nettavisen.

- Burde være ulovlig
Og han fortsetter:

- Det bør rett og slett være ulovlig å true og presse enkeltpersoner med at de kan glemme en videre karriere, fordi noen sportssjefer ikke liker selskapet de assosierer seg med. Det blir en form for utpressing når man truer med slik og har droppet spillere som støtter andre selskaper enn Norsk Tipping.

- Hva hvis idrettssjefene i Norge hadde truet med å droppe landslagsspillere som støttet svenske Tele2 i stedet for norske Telenor? Det ville vært det samme. Man bruker landslagsspill som virkemiddel for å få spillere til kun å støtte et spesifikt selskap. Når sånt skjer i det skjulte, kalles det også korrupsjon, hevder FpU-politikeren.

Da Nettavisen snakket med fotballpresidenten mandag, var han også klar på at Norsk Tipping har vært helt avgjørende for den idrettsutviklingen vi har hatt i Norge etter Andre verdenskrig.

Støtte av Tajik
Gulati mener imidlertid at denne lojaliteten som fotballforbundet og Idretts-Norge viser overfor Norsk Tipping er like kritikkverdig, som det de nevnte utøverne driver med.

- Jeg registrerer at fotballpresidenten sier spillerne bøyer seg for dem som fyller lommeboken deres. Men det er betimelig å si at det er de som truer her, som har bøyd seg for pengene, i stedet for å vurdere spillere basert på prestasjoner, og la de selv velge hvem de vil sponse og la seg sponse av, sier han.

- Det burde være kvalifikasjoner og prestasjoner som avgjør hvem som velges ut på et landslag. Ikke om spillerne assosierer seg med selskaper de administrative fotballederne føler er riktig.

Kulturminister Hadia Tajik har tidligere uttalt at hun støtter idretten i denne saken og er enig i at det er viktig å verne om Norsk Tippings enerett på dette området.

- Idretten er veldig tydelig på at de ikke aksepterer denne type ting, og jeg opplever også at idretten gir veldig tydelig uttrykk for at de støtter opp om Norsk Tippings enerettsmodell, at den ivaretar idrettens verdigrunnlag på en god måte. Og at de ikke ser med milde øyne på dem som utfordrer dette verdigrunnlaget, sier hun ifølge VG.

- Det er spesielt
Gulati reagerer imidlertid på utspillet til statsråden.

- Jeg synes det er spesielt av statsråden å støtte det at spillere droppes fra landslag, fordi de stiller opp i reklame for utenlandske spillselskap. Det er ikke greit. Hun må gjerne støtte dagens politikk, men å støtte det at spillere som støtter feil selskap bør droppes fra et landslag, er langt utover det en statsråd skal blande seg inn i. Det er ikke politikk, og hun bør beklage.

Gulati mener det i stedet er på tide å løsne opp på spillmonopolet i Norge.

- Mange nordmenn spiller hos utenlandske selskap på nett. La heller disse selskapene få lov til å etablere seg i Norge, slik at de kan beskattes av den norske stat og gi oss momsinntekter.

- Mange av disse selskapene sponser jo norsk idrett på TV, og støtter også grasrotidrett. Men de får ikke lov å skatte til Norge, fordi regjeringen oppretter et monopol som i praksis er umulig å håndheve i dagens Internettverden, noe vi ser ved at mange nordmenn bruker utenlandske selskap, selv om Norsk Tipping har monopol, sier han.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken