Gå til sidens hovedinnhold

Vaksine mot kreft

Allerede neste år kan det komme en vaksine som forhindrer utvikling av kreft i livmorhalsen.

De siste to og et halvt årene har Kreftregisteret holdt på med et prøveprosjekt der 12.000 kvinner i Norge og utlandet deltar.

Resultatet av prosjektet er oppsiktsvekkende:

Av de 5300 kvinnene som fikk vaksinen og fulgte studien på riktig måte, var det ingen som hadde fått celleforandringer, livmorhalskreft eller forstadier til denne krefttypen to år etter at de hadde tatt vaksinen, melder nettstedet kreftregisteret.no

I gruppen som fikk placebovaksine, var det 21 kvinner som hadde utviklet en eller flere av disse symptomene.

- Jeg skal være forsiktig med å bruke ord som gjennombrudd i bekjempelsen av kreft. Det er likevel ikke til å komme bort fra at dette ser ut til å være den første spesifikke kreftvaksinen som virker på mennesker. Denne studien viser at vaksinen er nær 100 prosent effektiv, sier forskningssjef og avdelingsleder Steinar Ø. Thoresen ved Kreftregisteret til kreftregisteret.no.

Ifølge TV 2 Nyhetene håper Kreftregisteret at de allerede neste år kan starte opp med massevaksinering mot kreft i livmorhalsen. Det er denne kreftformen som er mest utbredt blant kvinner på verdensbasis.

Det er legemiddelselskapet Merck som har utviklet vaksinen. Resultatet av prosjektet blir presentert under en konferanse i San Francisco fedag kveld.

Les mer om vaksinen på Kreftregisterets hjemmeside.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken