Gå til sidens hovedinnhold

- Vakte beundring over hele verden

Anna Lindh valgte både politikken og familien. Det vakte beundring over hele verden, sa Sveriges statsminister Göran Persson under minnestunden for Anna Lindh fredag. Se bilder fra seremonien.

Persson var første taler ut under minneseremonien som tok til klokken 11 i den svenske hovedstaden.

Det var en følelsesladet og personlig tale statsministeren holdt for forsamlingen i rådhuset.

- Vi skal bære med oss minnet om henne som en skatt, sa han.

Politi vokter rådhuset

Svensk politi setter i verk de største sikkerhetstiltakene siden begravelsen til statsminister Olof Palme, og håper med det å unngå mer kritikk for sviktende beskyttelse av landets politikere.

Store deler av det sentrale Stockholm har vært sperret av siden morgentimene fredag.

Flere hundre politifolk har vært på plass rundt Stockholms rådhus, i tillegg til over 250 journalister, som akkreditert til seremonien.

Klokken 10 var det allerede dannet seg en lang kø utenfor inngangen til rådhuset.

Alle flyginger over den svenske hovedstaden fredag er avlyst, melder NTB-AFP.

Verdenkjente artister

Noen av de fremste musikerne i Norden opptrer fredag. Den finske dirigenten Esa-Pekka Salonen leder et kammerorkester som fremfører stykker av Jean Sibelius og Franz Schubert, sammen med operastjernen Anne Sofie von Otter.

I tillegg vil Eva Dahlgren synge sammen med Bengt Forsberg.

- Vi er stolte over å ha fått tak i artister av verdensklasse til minnehøytiden på så kort tid, sier partisekretær Lars Stjernkvist i det sosialdemokratiske partiet.

Powell avlyste

Den britiske utenriksministeren Jack Straw, Tysklands utenriksminister Joschka Fischer, Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin og EU-kommisjonens president Romano Prodi vil alle være til stede.

Fra Norge kommer utenriksminister Jan Petersen og Ap-leder Jens Stoltenberg, som var en god venn av avdøde Anna Lindh.

FNs generalsekretær Kofi Annan og den amerikanske utenriksminister Colin Powell har meldt avbud på grunn av uværet langs østkysten av USA, som har gjort det vanskelig å lette med fly fra flere amerikanske storbyer.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping