Gå til sidens hovedinnhold

Valen-advokat: - Det er tydelig at han har irritert noen i politiet

- De gikk inn til ham som om de trodde han var farlig. Det er i beste fall håpløst, sier Valens advokat John Hammervoll.

Tidlig fredag ettermiddag meldte Nettavisen nyheten om at TV-stjernen Kristian Valen var blitt pågrepet av politiet.

Pågripelsen skjedde like over klokken 11.40 på hans bolig. Dette var andre gangen politiet hadde vært på boligen i løpet av fem og en halv time.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

- Valen synes dette er veldig kjipt

Valen ble pågrepet for å ha fremsatt det politiet mener er trusler.

- Jeg har snakket med Kristian flere ganger i dag, han er fortvilet over at politiet nok en gang tvinger seg inn i hans private hjem. Han synes dette er veldig kjipt, sier Valens advokat John Hammervoll i advokatfirmaet Hammervoll Pind til Nettavisen.

- Dette har skjedd tre ganger på under to år, og hver gang har de lagt seg flate i etterkant.

Valen siktet for trusler mot offentlige tjenestemenn, og det var planlagt avhør av ham fredag kveld.

- Vi har ikke tatt stilling til om det blir fremstilling for varetektsfengsling på bakgrunn av bevisforspillelsefare. Avhøret er ikke gjennomført, men mest sannsynlig blir han løslatt når det er over. For at han skal varetektsfengsles må det være en reell fare for gjentakelse, sier politistasjonssjef ved Oslo sentrum politistasjon Tore Soldal til Nettavisen fredag ettermiddag.

- Unødvendig at dette skjer

Valen-advokaten mener politiet kan ha en agenda med pågripelsen.

- Det er tydelig at han har irritert noen i politiet. De gikk inn til ham som om de trodde at han var farlig, og det er i beste fall håpløst. Det er unødvendig at dette skjer. Det er ingen grunn for politiet for å tro at han er farlig på noe vis, sier Hammervoll.

Politiet tilbakeviser påstandene fra Valens advokat.

- Første gangen vi var det var det etter anmodning fra AMK. Det er en type oppdrag vi ofte tar. Beslutningen om pågripelse kom etter en vurdering av politijuristen, etter det vi mener er fremsatte trusler.

Etter det Nettavisen er blitt fortalt var det AMK som begjærte bistand fra politiet etter at det kom inn melding om at en person skal ha blitt skadet da hun falt, og deretter traff en kniv.

Ambulansepersonell og AMK ankom Valens bolig, sammen med politiet, rundt klokken 06.00 fredag morgen. Helsepersonell tok med seg den skadde jenten, noe politiet mener var frivillig.

- Hun ble fulgt til legevakten, og vi tok ikke henne med mot hennes vilje. Politiet var i leiligheten etter en anmodning om bistand fra AMK. Vi kom ikke dit fordi det hadde skjedd noe straffbart, men det ble ampert. Det var tydelig at han (Valen) ikke likte at politiet var der, sier Soldal.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Politiet benekter razzia

Rundt klokken 09.00 fredag morgen la Valen ut en Facebook-melding. Da politibetjentene var på stedet tidligere samme morgen hadde han filmet dem og tatt bilder.

Politistasjonssjef Soldal benekter at betjentene på stedet utførte noen form for razzia.

I meldingen, som nå er slettet fra hans Facebook-profil, skrev han blant annet:

«Ringte ambulansen pga XX hadde ramla å kutta seg på kjøkken spøøelet.... 5 min seinere sto 12 uniformerte politi folk med våpen å ransaket hele leilighet og borførte dn sada personen mot sin vilje (...).»

«Er d mulig!!! Sist la de mg i håndjern og tok ladegrep i bakhodet på mg å truet mg (har d på video og lyd opptak), og nå nekter de for å ha tatt min first aid kit».

- Oppfattet meldingen som trussel

På slutten av meldingen utlovet han en dusør på 10.000 kroner til dem som kjente politibetjentene, og visste hvor de bodde. Kort tid senere ble Valen begjært pågrepet av jourhavende politijurist.

- Vi oppfattet det som en trussel i og med at han legger ut bildet og utlover det vi oppfatter som en dusør på opplysninger om tjenestemennene og deres adresser, forklarer Soldal.

Valens advokat har en mer moderat forklaring på hvorfor TV-stjernen la ut Facebook-meldingen:

- Grunnen til at han la ut meldingen, om dusør, var at han ønsket mest mulig informasjon om det som hadde skjedd fordi han ønsket å klage dette inn til myndighetene, sier Hammervoll.

- Det eneste han ønsket var informasjon om hvem som hadde vært i leiligheten. De som var avbildet er offentlige og profesjonelle tjenestemenn på jobb, og de oppholder seg i hans hjem uten å være invitert.