Gå til sidens hovedinnhold

Valget er i gang!

I dag strømmet folk til valgurnene.

OSLO RÅDHUS (Nettavisen): - Det sto fire stykker og ventet da vi åpnet i dag, og siden har det bare strømmet på. Så det er veldig bra til å være første dagen, sier valgmedarbeider Hanne Dverseth i Oslo kommune til Nettavisen.

Mandag klokken 10 åpnet stemmelokalet for forhåndsstemming i Oslo rådhus, og da Nettavisen besøkte lokalet kort tid etter at det hadde åpnet, var det allerede mange som hadde avgitt sin stemme.

- Allerede nå er vi oppe i 30-40 som har stemt, etter bare en time, sier Dverseth fornøyd.

- Flere på grunn av svineinfluensaen
Det er ventet at folk vil fortsette å strømme til stemmelokalene rundt om i landet de neste fem ukene, fram til selve valgdagen den 14. september.

I Oslo er de forberedt på en økt pågang i forhold til tidligere valg - på grunn av svineinfluensaen.

- Vi er litt spente på hvor mange som vil forhåndsstemme. Det kan være at det blir litt mer forhåndstemmer i år enn tidligere på grunn av at det har vært mye fokus på svineinfluensaen, sier Kjetil Bjørnsrud, informasjonsansvarlig for valget i Oslo kommune, til Nettavisen.

Regjeringen frykter at svineinfluensaen vil påvirke valget, og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa sendte derfor ut et brev til alle landets kommuner i forrige uke, der hun ber kommunene forberede seg på at mange kan bli syke på valgdagen. Det er nemlig ventet at antall influensasyke vil øke betraktelig de neste ukene.

Meltveit Kleppa mener det er grunn til å forvente at det vil være et større antall velgere som vil ønske å forhåndsstemme ved høstens valg enn det som har vært tilfelle ved tidligere valg. Hun har også gått ut og oppfordret folk til å forhåndsstemme, dersom de allerede har bestemt seg for hva de skal stemme.

- Vi kan oppleve at mange velgere blir syke og kanskje ikke kommer seg til valglokalet for å få stemt, skriver Kleppa i brevet til kommunene.

- Orker ikke kø på valgdagen
En av de som valgte å forhåndsstemme i Oslo mandag, var Jørgen Gran.

- Jeg stemmer nå så er jeg ferdig med det. Jeg orker ikke å stå i kø på valgdagen, sier Gran til Nettavisen.

I stemmelokalet traff vi også på Ragnar Løvberg.

- Jeg er ikke sikker på om jeg er i landet eller i byen på valgdagen. Derfor stemmer jeg i dag. Jeg er helt klar på hva jeg skal stemme, sier Løvberg smilende.

- Har du alltid stemt på det samme partiet?

- Ja, svarer han lurt.

- Kan like godt stemme
Else Molstad syntes heller ikke det var noen grunn til å vente med å avgi sin stemme.

- Jeg synes det er veldig greit å forhåndsstemme. Jeg vet alltid hva jeg skal stemme, så jeg kan like godt stemme, sier Molstad.

- Så det er ikke fordi du er redd for å bli slått ut av svineinfluensaen?

- Nei, jeg er ikke hysterisk, svarer hun bestemt.

I alle norske kommuner
I Oslo er det vanligvis omlag 25 prosent av de som stemmer som forhåndsstemmer. Men hvert eneste år øker antallet som forhåndsstemmer noe.

- Når du forhåndsstemmer gjør du det nesten på den sammen måten som når du stemmer på valgdagen. Forskjellen er at du på forhånd legger stemmeseddelen i en omslagskonvlutt, mens du på valgdagen legger stemmen i urna, forteller Kjetil Bjørnsrud, informasjonsansvarlig for valget i Oslo.

Nytt fra i år er at man har kunnet stemme fra 1. juli dersom man ikke har mulighet til å stemme innenfor den ordinære perioden for forhåndsstemmegivning, som startet mandag, og heller ikke på valgdagen. De som stemte måtte da henvende seg til kommunen og avtale tid for å stemme.

Helt fram til fredag den 11. september kan du forhåndsstemme i alle landets kommuner, før valglokalene åpner søndag 13. og mandag 14. september. Informasjon om hvor du kan avgi din stemme finner du på din kommunes nettside.

Her kan lese mer om forhåndsstemming (ekstern lenke).

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken