Gå til sidens hovedinnhold

Van Bastens revolusjon

Marco van Basten har vraket en haug av nederlandske stjerner for at landslaget skal få suksess.

Tidligere har Nederland vært en gjeng med stjerner som har skuffet i de store mesterskapene. Det ville ikke van Basten, selv en av tidenes beste spillere, ha noe av da han overtok som landslagstrener for to år siden.

Vraket stjernelag
Noen stjerner har riktignok sluttet selv, men van Basten har også vraket en haug med stjerner. Se bare på denne lista over nederlandske spillere som ikke kommer til VM: Clarence Seedorf, Roy Maakay, Jaap Stam, Edgar Davids, Pierre van Hooijdonk, Wilfred Bouma, George Boateng og Klaas-Jan Huntelaar.

Alle ville vært bortimot selvskrevne på alle andre VM-lag, men ingen av dem ble tatt ut. Det ble heller ikke aldrende stjerner som Patrick Kluivert eller Bodo Zenden.

- Det viktigste for meg er nemlig at en spiller presterer for laget – ikke for seg selv. Det er den eneste måten Nederland kan hevde seg på. Vi er nemlig ikke Brasil eller Argentina. Vi har ikke like mange kvalitetsspillere som dem, sier van Basten.

- Et par spillere ønsket ikke lenger å spille for landslaget mer. Et par av de andre vraket vi fordi vi mente at det var til lagets beste, legger han til.

Se her for den nederlandske troppen.

Glimrende resultater
Ingen har imidlertid hatt en sjanse til å ta den nederlandske legenden på noe. Resultatene sier nemlig sitt. Nederland har vunnet 13 kamper, spilte fem uavgjorte og kun tapt én etter at 41-åringen overtok for snaut to år siden.

Og i motsetning til Norge har faktisk Nederland møtt en rekke knallsterke motstandere. Nederland henviste Tsjekkia til 2. plass i VM-kvalifiseringsgruppa si. De har møtt Tyskland, England og Sverige, og ikke tapt mot noen av dem. Det eneste tapet kom i en treningskamp mot Italia.

Marco van Basten
41 år
Født i: Utrecht
Landskamper som spiller:
Nederland: 58k, 24m
Karriere som spiller (kamper, mål):
1982-87: Ajax 132k, 127m
1987-93: AC Milan 147k, 90m

Han ble kåret til Europas beste spillere i 1988, 1989 og 1992. I 1992 ble han også kåret til årets spiller i verden av FIFA. Han måtte legge opp 28 år gammel på grunn av skader.


Men selv om van Basten har vraket flere av stjernene, er det likevel klinkende klart at de stjernene som er med i troppen - de må lykkes for at Nederland skal få suksess i VM. Nøkkelspillerne er Edwin van der Saar, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy, Rafael van der Vaart og Philip Cocu. Sammen med uerfarne, men sultne spillere fra den hjemlige ligaen skal de sørge for suksess.

Et eksempel på nøyaktig hvor uerfarent laget er, så man i treningskampen mot Ecuador 1. mars. Da hadde sju av de 13 spillere som var innpå i løpet av kampen spilt mindre enn ti landskamper hver.

Manglende favorittstempel en fordel
- Jeg håper vi kan vinne hele VM. Vi er ikke blant favorittene, men det er egentlig bare en fordel for dette unge laget, sier Cocu.

- Hvis vi skal ta VM-gull må alt gå etter boka. Vår bok, sier van Basten.

Nederland VM-åpner mot Serbia 11. juni. Deretter følger gruppekamper mot Elfenbenkysten 16. juni og Argentina 21. juni.

Andre saker før VM
Gruppe A:

TV 2 Nettavisens tips
Tyskland:Målmaskinen
Polen:Stoler på Henkes arvtaker
Ecuador:Kasteballen
Costa Rica:Frykter ikke Tyskland

Gruppe B:
TV 2 Nettavisens tips
England:Englands viktigste spiller
Paraguay:Veteranens siste sjanse
Sverige:Zlatan - for en spiller

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken