Det nærmer seg nytt overgangsvindu i Europa. Fra den 1. januar er det igjen dags for å kjøpe, selge og eventuelt leie ut spillere for klubbene.

Utviklingen i Premier League, der klubber som blant annet Liverpool og Tottenham, har fått en tung start, tilsier at det vil bli bra med aktivitet i det kommende vinduet. Det til tross for at de helt store kjøpene ofte ikke kommer midt i sesongen, siden mange profiler ikke er til salgs da.

Den 1. januar vil det også være mulig for å gå i forhandlinger med Bosman-spillere. Dette er spillere som er inne i sitt siste halve år av kontrakten. Klubbene kan fritt komme med tilbud til disse spillerne og blir partene enig, vil spilleren slutte seg til klubben ved den nåværende kontraktens utløp.

Engelske klubber kan riktig nok ikke forhandle med spillere fra andre engelske klubber på denne måten, men muligheten for å kjøpe fri en Bosman-spiller for en rimelig penge, er absolutt til stede i løpet av januar, siden de fleste klubber heller vil tjene en slant, enn å miste spilleren gratis noen måneder senere.

Som alltid er det en noen reale godbiter ute på Bosman-markedet og en del av disse spillerne vil nok allerede være aktuelle for en overgang i januar.

- Vanskelig å tro
Blant profilerte Bosman-spillere i Premier League, finner vi folk som Fabian Delph (A. Villa), Ron Vlaar (A. Villa), James Milner (Man City), Glen Johnson (Liverpool), Steven Gerrard (Liverpool), Emmanuel Adebayor (Spurs), John Terry (Chelsea), Michael Carrick (Man Utd) og Winston Reid (West Ham).

Av disse føler TV 2-kommentator Øyvind Alsaker seg trygg på at både Steven Gerrard og John Terry blir i sine respektive klubber og at de etter hvert skriver under på en ny kontrakt, selv om Alsaker er litt usikker på Gerrard.

- Det er vanskelig å tro at han vil flytte på seg. Det er ingen grunn til å tro at han ikke er god nok, også neste sesong. Han har sluttet med landslagsfotball og får noen pauser. Han blir matchet fornuftig, sier Alsaker til Nettavisen.

- Det eneste som kan være er at han fikk seg en knekk av det som skjedde i vår og at han har mistet troen på prosjektet til Brendan Rodgers. Den store drømmen hans er jo et ligagull, men jeg tror ikke han får oppleve det. Det begynner i hvert fall å haste. Men det er viktig for klubbene å ta vare på disse heltene som har vært i klubben lenge. Det har en overføringsverdi, så jeg tror han kommer til å bli i Liverpool. For meg er han en enklubbs-spiller.

- Tror du noen er interessert i å hente Gerrard?

- Det kommer litt an på, men på kort sikt, ja. Det blir litt som da Bayern München hentet Xabi Alonso. Da får du en knallgod spiller, inn i et knallgodt lag. Det er ikke umulig at noen henter Gerrard, men jeg ser det ikke for meg.

- For tidlig
Når det gjelder Chelseas John Terry, føler Alsaker seg også trygg på at han blir i den blå klubben. Terry har storspilt siden José Mourinho kom tilbake.

- Det er for tidlig å slippe Terry. Men dette er en type avgjørelser managere på toppnivå må gjøre. De kan ikke bli sentimentale. Jeg registrer for eksempel at Kurt Zouma gjør det bra sammen med Terry. Det å la de to spille sammen, er en fin måte å utvikle Zouma på. Terry er en fantastisk posisjonsspiller og en fantastisk duellspiller og det han presterer er meget imponerende.

- Terry passer godt inn i Mourinho-opplegget. De har balanse i laget og solid med folk foran stopperne, så de ikke bli tatt med på så mange løpeturer. Jeg tror han forlenger med Chelsea. Men det er logisk at klubben ser an litt, plutselig kan han få en langtidsskade og da kan situasjonen endre seg. Oftest er det snakk om en ny kontrakt på ett eller to år på dette stadiet i karrieren.

En annen veteran som nærmer seg slutten av kontrakten, er Manchester Uniteds Michael Carrick. Midtbanemannen har slitt en del med skader den siste tiden, men Alsaker føler veteranen er en viktig mann for de røde klubben.

- Det kommer litt an på hva manageren (Louis van Gaal) vil. Det kan hende han har andre planer, men Carrick er en nyttig spiller. Han lager ikke bråk og har mye rutine. Han er en bra fyr, men det er ikke sikkert van Gaal er enig.

- Mot slutten
TV 2-profilen tror det er større sjanser for at spillere som Ron Vlaar og Winston Reid flytter på seg, men hopper ikke av begeistring for de to.

Manchester Citys James Milner tror han blir værende på Etihad.

- Vlaar og Ried er stoppere som de større klubbene kanskje kan sikte seg inn mot. Milner føler jeg har kjempet seg inn i laget til City. Jeg tror han ønsker å bli værende. Han er en balansespiller for dem og er engelsk, sier Alsaker.

Omstridte Adebayor, tror kommentatoren nærmer seg slutten i Spurs, men han tror likevel ikke at spissen fra Togo skal slite med å finne seg en ny klubb.

- Det vil alltid være muligheter for spillere med talent. Noen managere mener det er verdt risikoen. Tiden i Spurs går nok mot slutten for ham, men klubber sånn midt på tabellen kunne ha bruk for en slik spiller. Men han krever nok mye penger, så det er mulig han ender opp i Russland, Qatar eller noe slik, sier han.

Når det gjelder Bosman-spillere utenfor Premier League, ser Alsaker for seg at det er et par profiler som nok kan bli svært aktuelle for engelske lag.

- Sami Khedira er nevnt og det er et toppnavn, et navn som trigger entusiasme. Han er fersk verdensmester og holder et høyt nivå, sier han.

- Usikkert kort
Ukrainske Evgenij Konopljanka har han imidlertid mindre troen på.

- Det er et usikkert kort. Spillere fra gamle sovjetstater har ikke så mange solskinnshistorier og vise til i England. Se på Andrej Arsjavin og Roman Pavlutsjenko. Jeg så Konopljanka i EM for to år siden og ble ikke imponert. Det har ikke funket for disse spillerne i Premier League. Om noen velger å hente ham, er det et sjansespill, mener kommentatoren.

Av andre bosmanprofiler finner vi Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Andre-Pierre Gignac (Marseille), Ignazio Abate (Milan), Nigel De Jong (Milan), Fabian Schär (Basel) og Giorgio Chiellini (Juventus), for å nevne noen.

Alsaker tror først og fremst hardhausen Nigel De Jong kan være en interessant mann for flere klubber i Premier League.

- De Jong er jo en rollespiller og vil nok være attraktiv for alle klubber. Han er en trygg signering. Du vet han gjør den jobben han skal, mener Alsaker.

Andre aktuelle bosmankandidater er Andre Ayew (Marseille), Luiz Adriano (Sjakhtar), Yoann Gourcuff (Lyon), Eduardo Vargas (Napoli, på lån i QPR), Stephan Liechtsteiner (Juventus), Dani Alves (Barcelona), Sergio Romero (Sampdoria), Maxi Pereira (Benfica), Bryan Ruiz (Fulham), Mikel Arteta (Arsenal), Mathieu Flamini (Arsenal), Connor Wickham (Sunderland), Danny Ings (Burnley), Anderson (Man Utd).

Det er 43 dager til overgangsvinduet igjen er åpent, men i avisene og media er spekulasjonene godt i gang. Vi går en spennende vinter i møte.