Gå til sidens hovedinnhold

- Vant med tårene

Hillary myknet opp stålansiktet, og lot tårene falle. Det hjalp henne til seier i New Hampshire.

Bakgrunnstallene etter Hillarys overraskende seier viser at kvinnene som bestemte seg sent, støttet Clinton denne gangen. Det samme gjorde eldre velgere og registrerte partimedlemmer.

Dermed klarte Clinton å snu det mest urovekkende ved valgtapet i Iowa, nemlig at de kvinnelige velgerne gikk for Barack Obama. Blant Iowas kvinner fikk Obama en fem prosent høyere oppslutning enn Clinton. Ifølge CNN viste valgdagsmålingene i New Hampshire at Clinton vant med hele 47 mot 34 prosent blant kvinnelige velgere i New Hampshire.

Analytikere mener det var avgjørende for Clintons valgseier.

Les også: Målingene var en fiasko

Vant tilbake kvinnene
- Dersom jeg skulle bruke et enkelt ord, ville det være «kvinner». Hun fikk kvinnene tilbake, sier CNNs politikk- analytiker Bill Schneider.

Det tror også Svein Melby, leder for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier.

- Alt tydet på at dette ville gå den andre veien. Det må være noe som meningsmålingsinstituttene ikke har fanget opp. Hillary har gjort det dramatisk bedre blant kvinnelige velgere i New Hampshire enn i Iowa. Det som er sannsynlig er at velgere som opprinnelig ville støtte henne, forlot henne i Iowa for så å komme tilbake i New Hampshire, sier han til Nettavisen.

Clinton vant også blant registrerte demokratiske velgere, og scoret høyt på at så mange eldre valgte å delta i primærvalget.

Les også: Veien til Det hvite hus

Viste tårer
Hillary Clinton har fått mye kritikk for at hun framstår som kald og kalkulerende. Hun viser sjelden følelser, og aldri tårer, selv ikke etter avsløringene om ektemannens utroskap.

Men mandag gjorde hun et sjeldent unntak. På en kafé fortalte hun om presset mot henne, og hennes målsettinger som president. Da et par tårer kom til syne, sperret analytikerne øynene opp.

Se den følelsesladde versjonen av Hillary Clinton her:
(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

204691

Ifølge New York Times bestemte flere av velgerne seg i siste liten. Flere kvinner sa til avisa at et viktig øyeblikk for dem var nettopp Clinton tårer på mandag.

Svein Melby tror også Hillarys følelsesladde melding på mandag kan ha spilt en rolle.

- Det kan ha sammenheng med at hun plutselig fremsto med en annen fremtoning, og i en annen utgave. Folk lurer på om dette er den egentlige Hillary. Det sa hun også noe om i talen, da hun sa at hun hadde funnet sin stemme i New Hampshire.

Kan slå begge veier
Tårene til Clinton satte umiddelbart i gang en debatt i USA. Enkelte mener de ikke lover godt at Clinton bryter sammen på grunn av motgang i nominasjonsprosessen.

- Dersom hun bryter sammen nå, før hun vinner partiets nominasjon, hvordan vil hun da takle presset som president? sier Obama-støttespiller Mark Mayfield, 52, fra Nashville til New York Times.

Kommentarer til denne saken