Gå til sidens hovedinnhold

Våpenlager gikk i luften - 72 døde

72 mennesker mistet livet da et våpenlager i Maputo gikk i luften.

Det opplyser helseminister Ivo Paulo Garido i Mosambik til Reuters.

Kjeden av eksplosjoner i det militære våpenlageret ble trolig utløst av høye temperaturer, og startet allerede torsdag. Over 300 mennesker er skadd, og ambulanser og privatbiler har kjørt i skytteltrafikk til sykehusene i Maputo.

Mange av de skadde har fått ben eller armer sprengt bort.

Mange er fortsatt savnet og tallet på døde stiger. Både militærpersonell som jobbet ved anlegget og sivile er blant de drepte.

Gamle bomber
Katatrofen fikk landets president Armando Guebuza til å avlyse sitt offisielle besøk til Sør-Afrika fredag. Flyplassen i Maputo, som ligger i nærheten av våpenlageret, holder i dag stengt, selv om brannen ved anlegget nå er under kontroll..

Ifølge Radio Mosambik ble 20 tonn gammelt militært utstyr lagret ved anlegget. Mye av utstyret var i bruk under landets mangeårige borgerkrig.

Eksplosjonene førte til at granater og missiler gikk av og krasjlandet i boligområdet Malhazine. Flere hus i nabolaget har fått store skader. Mange tusen mennesker måtte tilbringe dagen ute i gatene, fordi området rundt våpenlageret var sperret av, slik at de ikke kom seg hjem til husene sine i nabolaget.

Torsdag kveld rådet panikken i gatene i Maputo. Gatene i sentrum var fulle av folk som hadde flyktet fra eksplosjonsområdet. Mange lette febrilsk etter familie og venner.

Hardt rammet
Sørlige Mosambik er rammet av tørke og en kraftig hetebølge. Torsdag nådde temperaturene i byen 35 grader Celsius. Naturkatastrofer har rammet det fattige afrikanske landet hardt i det siste.

Siden januar har kraftig regn forårsaket flom og ført til at tusenvis av mennesker har måttet evakuere hjemmene sine. I februar rammet en syklon kysten av landet. 12 mennesker omkom. Tidligere denne uken ble mange evakuert langs kysten på grunn av uvanlig høyt tidevann.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis