Gå til sidens hovedinnhold

Våpenskaper vil ha våpenforbud

Mannen bak det verdenskjente AK-47-geværet vil ha en internasjonal avtale på kjøp og salg av håndvåpen.

Mandag starter en to ukers lang FN-konferanse i New York om handel av illegale håndvåpen. Mannen bak Kalashnikov-geværet ønsker seg en internasjonal avtale.

Aktivister fra Amnesty International, Oxfam International og International Action Network on Small Arms befinner seg i New York mandag for å legge press på konferansens deltagere. De ønsker seg en internasjonal avtale på kjøp og salg av våpen, melder CNN.

USA kritisk til avtale
Aktivistene mener det er på tide at myndigheter som selger handvåpen tar ansvar for hva som skjer med våpnene etter at de er solgt. Mikhail Kalashnikov, som produserte den kjente automatriflen AK-47, støtter aktivistene som forsøker å innføre en global avtale med mål om å redusere distribusjonen av illegale våpen.

- Når jeg ser på TV og ser at håndvåpen fra AK-familien er i hendene til banditter, spør jeg meg selv om hvordan de havnet der, sier Mikhail Kalashnikov til BBC.

USA mener at retningslinjene, som ble lagt frem ved forrige FN-konferanse på håndvåpen i 2001, bør være nok.

- Vi kan ikke se noe behov for at en avtale blir utfallet av konferansen, sier den amerikanske FN-ambassadør John Bolton, ifølge CNN.

1000 mennesker blir drept daglig
Den totale handelen av håndvåpen på verdensbasis utgjør fire milliarder amerikanske dollar og en fjerdedel av dette anslåes å være illegalt. Det antas at 1000 mennesker blir drept daglig i skyteepisoder hvor illegale våpen er blitt brukt.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken