Med kamuflasjeklær satt naturfotograf Raymond Albrigtsen flere timer på post og ventet på gaupa som hadde felt en rådyrbukk i skogen ved Herre i Bamble kommune i Telemark. Da den dukket opp, hadde han dyret på armlengdes avstand.

Les saken i Telemarksavisa

Kan forsvare byttet sitt
- Jeg var ganske nervøs der jeg satt og fulgte den med kameraet, forteller Albrigtsen, til daglig lærer og familiefar, men på fritiden en ivrig jeger og naturfotograf. Han har sett og filmet gaupe før, men aldri på så nært hold. Fra før vet han at gaupa kan forsvare byttet sitt.

Les mer og om gaupemøtet og se flere bilder og video på Raymond Albrigtsens Facebook-side og hjemmeside.

- Gaupa kunne gått til angrep. Jeg vet om en far og en sønn som kom 15 meter fra en gaupe med bytte da gaupa gikk rett mot dem og freste. Men denne gaupa skjønte vel ikke hva jeg var for noe der jeg satt med to lag kamuflasjeklær, sier Albrigtsen.

Hadde tatt rådyrbukk
Albrigtsen mottok et tips tidlig søndag ettermiddag om at en gaupe hadde tatt en rådyrbukk i skogene ved Herre. Få timer senere var han på plass, kun få meter unna rådyret.

Hørte fuglene varsle
- Jeg rigget meg til fem til sju meter fra rådyret. Vindretningen var riktig. Det var litt vind bort fra rådyret, og det begynte å småregne. Mens jeg satt der, hørte jeg fuglene som begynte å varsle om rovdyret. Jeg har hørt dette før, og forsto at gaupa var i nærheten. Etter en stund opphørte varslingen. Da lå gaupa cirka 50 meter unna rådyret og observerte. Der lå den i en halv time før den gikk bort til byttet.

Albrigtsen satt tåmodig og ventet til gaupa dukket opp. Han forteller at den var stor, på størrelse med et rådyr. Det var en ung, slank gaupe, men han vet ikke sikkert om det var et hann- eller hunndyr.

- Det kan ha vært en ung gaupemor som i så fall har fødd unger for en uke eller to siden, sier han.

- Da passerte den meg først på tre meter, forteller Albrigtsen TA.no.

Samme dag ble det meldt inn obsevasjon av gaupe som tok et rådyr ved Bamble kirke. For litt over en uke siden ble det observert gaupe i et tettbebygd strøk på Herøya i Porsgrunn.

Skjelven
Helgens opplevelse satte en liten støkk i naturfotografen.

- Det var en fantastisk og skremmende opplevelse som er blitt festet på film. Jeg var skjelven i lang tid etterpå, sier han. Han forteller at han kunne høre pusten fra gaupa da dyret kom opp bak ham.

Gaupa gikk først bort til rådyrbukken den hadde nedkjempet dagen i forveien. Så ble den nysgjerrig på den kamuflerte fotografen og kom bort cirka én meter fra Albrigtsens bein. Deretter gikk den bak ham før den satte seg ned rett bak ryggen hans. Så gikk den ned til rådyret og spiste litt igjen før den kom tilbake og helt opp til fotografen. Først da fikk den ordentlig været av menneske og satte av sted.