Gå til sidens hovedinnhold

- Var sannsynligvis bin Ladens stemme

CIA-analyser av lydbåndet som ble offentliggjort denne uka, viser at det sannsynligvis var Osama bin Ladens stemme.

Det opplyser en talsmann for CIA fredag.

Det var vanskelig å komme fram til noen entydig konklusjon ut fra de første analysene, men ytterligere vurderinger har fått ekspertene til å tro at det sannsynligvis var terrorsjefens stemme vi hørte.

Ingen tidsreferanser
CIA vet for øvrig ikke når lydbåndet ble laget. Det var vanskelig å oppdage noen tidsreferanser på båndet, skriver Reuters.

Bin Laden er USAs førsteskurk etter terrorangrepet 11. september 2001. En videotape ble tidligere denne uka vist på den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera, der bin Laden og hans høyre hånd, Ayman al-Zawahari, spaserte omkring i et fjellete område med automatvåpen over skuldrene. Bildene ble akkompagnert av lydopptak, som visstnok skulle være stemmene til terrorsjefene.

Al-Zawahari oppfordret tilhengerne til å gravlegge amerikanerne på "Iraks gravplass", mens bin Ladens stemme hyllet angrepet 11. september. Han kom imidlertid ikke med noen referanser til senere hendelser.

Signal til al-Qaida?
Amerikansk etterretning tror videobåndet kan være et signal til al-Qaida-tilhengere om å iverksette et angrep. Enten det eller så var det strategisk med tanke på å få maksimal oppmerksomhet i forhold til toårsmarkeringen for 11. september.

Den generelle oppfatningen i USA er at bin Laden fortsatt lever og at han gjemmer seg et sted i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.