Gå til sidens hovedinnhold

- Vår tids slaver

Kvinner og barn som selges er vår tids slaver, sier USAs norgesambassadør Benson K. Whitney.

ROSA-SENTERET (TV 2 Nettavisen): Onsdag besøkte han Rosa-senteret og Prosenteret i Oslo.

Rosa-senteret tilbyr ofre for menneskehandel et skjulested og mulighet til å komme bort fra slavetilværelsen. Prosenteret hjelper mannlige og kvinnelige prostituerte.

- Handel med mennesker blir stadig viktigere både i USA og Norge. Hvert år fraktes inntil 800.000 kvinner og barn fra et land til et annet, sier Whitney til TV 2 Nettavisen.

Han peker på at president George W. Bush er svært opptatt av problemet, og tok opp spørsmålet allerede i sin første tiltredelsestale. Norge og USA har også jobbet for at alle Nato-landene må ta problemet med menneskehandel alvorlig, sier han.

Lilya 4-ever
Både i de baltiske Nato-landene og sentral-Europa er problemet med menneskehandel stort. Det samme gjelder Norges naboland Russland. Den svenske regissøren Lukas Moodysons film «Lilya 4-ever» beskriver 16-åringen Lilyas vei fra Russland til et kort liv som sexslave i Sverige.

For øyeblikket er trolig flere tusen kvinner ofre for menneskehandel bare i Norge, mener Rosa-senteret.

- Menneskehandel er vår tids slaveri, og burde behandles på samme måte som slaveri basert på rase, sier Whitney.

Lederen for Rosa-senteret, Tove Smaadahl, er glad for å få ambassadøren på besøk.

- Vi er imponert over at ambassadøren ville komme, sier hun.

Asyl
Siden senteret åpnet 1. januar 2005, har 22 kvinner fått hjelp. De fleste har kommet til senteret fra asylmottak. For øyeblikket huser Rosa-senteret 13 kvinner på ulike steder i Norge.

De fleste av jentene kommer fra Nigeria. Flere hundre nigerianske jenter jobber som prostituerte bare i Oslo. Men Rosa-senteret har også kommet over kvinner som har blitt holdt som sexslaver i leiligheter.

- Det ligger organisert kriminalitet bak. Problemet har blitt veldig mye større de siste årene, sier Smaadahl til TV 2 Nettavisen.

Vil forby sexkjøp
Så lenge det er lov å kjøpe og selge sex, vil jentene fortsette å komme, mener hun.

- Det er synd at Norge er så attraktivt fordi det er lov å kjøpe sex, sier hun, og peker på at det bare er registrert en kvinne fra Nigeria som offer for menneskehandel. Sverige har hatt forbud mot kjøp av sex i flere år.

Hun understreker at forbud mot sexkjøp alene ikke er nok.

- Forbud er bare ett tiltak. Det har ikke blitt slutt på voldtekter og mishandling av kvinner fordi det er forbudt, men gir et viktig signal om at samfunnet ikke aksepterer det, sier Smaadahl.

Til uka holder Kripos et stort seminar om menneskehandel i Oslo.

Reklame

Vårens topp 11 sneakers til herre

Kommentarer til denne saken