Gå til sidens hovedinnhold

Varmeste jord på én million år

Jorda er varmere enn den har vært de siste én million år, melder klimaforskere.

Jorden er i snitt én Celcius-grad omkring det høyeste temperaturnivået den siste millionen år. Forskerne har merket seg en nylig bratt økning i snitttemperaturen. Den globale overflatetemperaturen har økt med cirka 0,2 grader celcius hvert av de siste tre tiårene.

Drivhuseffekt
Menneskeskapte forandringer får skylden for de økte temperaturene, særlig utslippene av drivhusgasser som karbondioksid i atmosfæren.

- Dersom utslippene av klimagasser reduseres, vil risikoen for både el ninos og tropiske stormer minke, sier James Hansen.

Temperaturene er særlig høye i den delen av Stillehavet der det voldsomme værfenomenet El Nino blir til, melder Reuters.

El Nino-fenomenet forstyrrer vanlige værmønstre på jorden, og er en viktig faktor når den globale oppvarmingen overvåkes, ifølge en rapport fra James Hansen og hans kolleger ved NASAs Goddard Institute for Space Studies i New York.

Super-Nino
El Nino kan øke temperaturen over det nivået de vanligvis ligger på. Dette skjedde i 1998 da en såkalt «super-Nino» varmet jorda til rekordnivå. Forskerne har bitt seg merke i at 2005 var innen for samme temperaturspekter som 1998, uten at det fantes tegn på det varme overflatevannet øst i Stillehavet som er typisk for El Nino.

Forskerne gir den globale oppvarmingen skylden for dette fenomenet.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker