Gå til sidens hovedinnhold

Varsler endring etter manipulasjons- varsel

Finans Norge vil vurdere renteregimet og regelverket på nytt etter Nettavisen NA24s avsløring.

Finans Norge ser svært alvorlig på påstandene om manipulasjon av Nibor, den norske pengemarkedesrenten, som Nettavisen NA24 kunne avsløre onsdag.

Les hele saken her: - Slik manipulerte jeg norske renter

- Det er svært alvorlige påstander som fremsettes. Finans Norge har ingen mulighet for å kunne etterprøve disse. Det foreligger ingen dokumentasjon. Vi oppfordrer vedkommende til å legge frem sin dokumentasjon for Finanstilsynet, slik at næringen og myndighetene kan foreta en så grundig vurdering som mulig av saken, sier direktør for bank- og kapitalmarkedsavdelingen Jan Digranes.

- Vi har ikke grunnlag for å hevde at det har skjedd manipulasjon av Nibor. Regelverket følger det som er internasjonal praksis på dette området. Bankene har gitt dokumentasjon av sine rutiner for å etterleve regelverket til myndighetene.

Når anklager og tvil reises på denne måten som i Nettavise, vil nå Finans Norge vurdere Nibor-regimet og -regelverket på ny.

- Vi vil ta initiativ overfor myndighetene om etablering av offentlig tilsyn med fastsettelsen av Nibor. Dette er også i tråd med den internasjonale utviklingen på området. Det er svært viktig at vi har referanserenter med bred tillit i markedet, sier Digarnes.

- Letteste i verden
Nøyaktig klokken 12.00 hver formiddag klokkes den norske interbankrenten (Nibor) inn til en ny notering. Om renten blir 2,0 eller 2,1 prosent får direkte følger for ditt boliglån.

De som imidlertid bestemmer hva den skal bli, er de samme du låner pengene av, nemlig bankene. Nærmere bestemt DnB, Handelsbanken, SEB, Swedbank, Nordea og Danske Bank.

- Det er enkelt å manipulere den norske renten, sier en anonym innsider til Nettavisen NA24.

Håndfaste bevis på at Nibor faktisk blir manipulert, har imidlertid ingen funnet så langt og aktørene har avvist at dette skjer. Ingen har heller stått fram og sagt at de blir manipulert.

Helt fram til nå.

Nettavisen NA24 har snakket med en person som i mange år har vært sentralt plassert på innsiden i én av de seks bankene og som sitter med førstehåndskunnskap om hvordan Nibor fastsettes.

Selv om kilden befinner seg i utlandet og ikke har noe med Nibor-fastsettingen å gjøre i dag, tør han av frykt for represalier, ikke å stille åpent med navn og bilde. Grunnen til det er at det er så få personer som faktisk er med på å sette renten, og at han i så fall vil bli «persona non grata», eller rett og slett «død», i finansbransjen.

Måten dette gjøres på er nemlig ved at man før renten fastsettes klokken 12.00 setter den opp med noen punkter. De andre bankene ser da at noen kjører opp renten og de følger lynkjapt etter i frykt på at det finnes noe informasjon som de ikke vet om.

- Og det gjorde de seks bankene ofte?

- Ja, helt klart, fortsetter han.

Har ikke klart å bevise juks
Allerede i fjor sommer ble Nettavisen NA24 tipset om at flere store internasjonale banker reagerer på systemet, og at de hadde sendt brev til Norges Bank om sin misnøye.

- Det forstår jeg. De sitter jo ikke på samme informasjon som de seks bankene gjør og blir fort sittende igjen med svarteper, sier personen.

Når det gjelder juksing av rentene varslet Finanstilsynet gjennom et brev Finansdepartementet i fjor sommer om at det kunne foregå manipulasjon. Departementet sendte så et brev i desember til tilsynet, der de ber dem komme med sine vurderinger over måten Nibor fastsettes. I dette brevet står det blant annet:

«Finanstilsynet legger videre opp til å gjennomføre tilsyn med særlig oppmerksomhet på håndteringen av informasjon og interessekonflikter i bankene som deltar i Nibor-fastsettelsen, og til å følge opp enkeltbanker i tilfeller der styrings­gruppen for Nibor har behandlet henvendelser og mener det er holdepunkter for mistanke om manipulasjon.»

Tilsynet skal nå sende sine forslag om endringer til Sigbjørn Johnsen innen utgangen av mars.

Nå varsler altså Finans Norge at de vil endre reglene.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken