Gå til sidens hovedinnhold

Varsler full eurokollaps

- Stor sannsynlighet for at Kypros forsvinner fra euroen.

- Vår egen magefølelse er at sannsynligheten nå er blitt stor for at de store kypriotiske bankene går under, at den kypriotiske staten ikke klarer å redde dem og at Kypros som resultat går ut av eurosonen, enten fordi de blir kastet ut eller at de går frivillig for å kunne trykke nye kypriotiske pund og la dem synke som steiner i markedet, melder Knut Anton Mork, sjeføkonom hos Handelsbanken Capital Markets sin morgenrapport.

Tirsdag ble det klart at nasjonalforsamlingen på Kypros ikke vil godta innføringen av en avgift på alle innskudd i landets banker som en betingelse for krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

- Kypriotiske politikere vil reforhandle med EU, og EU ønsker å hjelpe; men både franske og tyske ledere sier blank nei til å yte mer enn ti milliarder euro som avtalt.

Ingen russisk avtale
Det er heller ikke oppnådd enighet om en låneavtale mellom Russland og Kypros, men samtalene fortsetter, opplyser Kypros' finansminister Michael Sarris.

- Vi har hatt en svært åpen diskusjon og vi understreket hvor vanskelig situasjonen er, sa Sarris etter et møte med sin russiske kollega Anton Siluanov i Moskva onsdag.

- Vi fortsetter diskusjonen for å finne en løsning som vi håper kan få støtte, fortsatte han.

- Det ble ikke lagt fram noe tilbud, ingenting konkret. Men vi er glad for en god begynnelse, sa Sarris etter møtet.

Kypros har bedt Russland om en fem års forlengelse på et eksisterende lån på rundt 19 milliarder kroner, som opprinnelig skal tilbakebetales i 2016.

Landet har også bedt Moskva om lavere rente på lånet. Renten er i dag på 4,5 prosent.

Ifølge Sarris forhandles det også med Russland om støtte ut over dette.

- I går kveld fløy den kypriotiske finansministeren (etter først å ha søkt avskjed, men fått nei av presidenten) til Moskva for å søke hjelp der. Det kan vi vel sammenlikne med å ”gå til onkel”, slik Erik Bye en gang sang om pantelånere, skriver Mork.

Han påpeker at dette også er storpolitikk.

- Kypros er strategisk viktig, langt øst i Middelhavet, i umiddelbar nærhet av Israel, Libanon, Syria og Egypt. Storbritannia har, som tidligere kolonimakt, to baser der (dit de for øvrig i går fløy €1 mill i kontanter som nødreserver). Russland ville ha åpenbar interesse av en base til erstatning for det de i dag har i Syria. En tilnærming til Russland ville derfor skape betydelig uro i både Washington og London. Valget av en konservativ president til avløsning av den tidligere kommunistiske var antatt å dempe frykten for tilnærming med Russland, men dette er nå langt fra klart.

EU med døren på gløtt
Finansministrene i eurolandene sier de fortsatt er rede til å hjelpe Kypros, som nekter å godta vilkårene i en krisepakke som skal redde landets banker.

- Jeg bekrefter at eurogruppen står klar til å hjelpe Kypros med landets innsats for reform, sa Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem tirsdag.

Dijsselbloem, som leder gruppen av finansministre fra eurolandene, sier ministrenes forslag om å la småsparerne slippe avgiften, fortsatt står ved lag.

Utover dette gir han ingen konkrete opplysninger om hvordan eurolandene vil hjelpe Kypros nå som den opprinnelige planen er blitt avvist.

Banker holder stengt
Kypriotiske banker, som har holdt stengt siden før helgen, gjenåpner først neste tirsdag, melder landets medier.

Mandag holdt bankene stengt som følge av helligdag, og tirsdag og onsdag valgte landets sentralbank å holde dem stengt av frykt for kapitalflukt.

Sentralbanken har ennå ikke offisielt kunngjort at bankene vil bli holdt stengt til tirsdag.

Den europeiske sentralbanken har signalisert at de vil kunne gi bankene på Kypros likviditet, men det er heller ikke gitt at stemmer.

- Det kan vise seg å være en krevende oppgave. Regulære likviditetslån er allerede utelukket fordi kypriotiske statsobligasjoner er blitt nedgradert til søppel og kan derfor ikke brukes som pant. Til nå har derfor likviditetslån kommet under nødfinansieringsordninga. Hvor lenge det kan fortsette når bankene er insolvente, er uklart. Schäuble antydet i går at de kypriotiske bankene kanskje aldri vil åpne igjen, sier Mork.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken