Gå til sidens hovedinnhold

Varsler prissjokk på strøm

Kan bli tre ganger så dyr.

(Ringblad): I fjor sommer betalte vi under ti øre for strømmen. I år må vi trolig ut med det tredobbelte.

Årsaken er det tørre og kalde været vi har hatt i vinter og vår.

Salgssjef Hans Marius Rossavik Jakobsen i Ringeriks-Kraft Strøm studerer prognosene på skjermen foran seg.

- I fjor var prisene eksepsjonelt lave. Vi vil se et helt annet prisbilde for sommeren vi går i møte, konstaterer Jakobsen overfor Ringblad.

Var under ti øre

For mens spotprisen sank til 9,7 øre per kilowattime på det laveste i juli måned i fjor, må vi forberede oss på å betale 26 til 30 øre i samme periode i år.

I går lå spotprisen på 32,2 øre.

- Prisen blir bare marginalt lavere til sommeren, sier han.

2012 var preget av mildt vær med mye nedbør og en vinter uten sprengkulde. Vannmagasinene var fulle. Hittil i år har værgudene oppført seg stikk motsatt. Magasinene er tappet ned til et minimum.

- Det er veldig lav vannstand overalt. Det har vært lite tilsig og nedbør de siste to månedene. I tillegg har det vært kaldt, sier Øyvind Eidsgård, daglig leder i Foreningen til Bægnavassdragets regulering.

Sperillen og Tyrifjorden har nå svak stigning.

Treg snøsmelting

- Magasinene vil fylles opp når snøsmeltinga kommer skikkelig i gang. Foreløpig går det tregt, sier Eidsgård. Prisprognosene kan endre seg med været framover. Andre forhold som spiller inn er kullpriser og strømforbruk ute i Europa.

Jakobsen påpeker at årets priser ikke er spesielt høye historisk sett. I 2011 og 2009 betalte vi 29 øre i juli, i 2010 var det 36 øre. Vi må tilbake til 2007 for å finne like lave priser som i fjor.

Denne saken er levert av Ringblad.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken