Gå til sidens hovedinnhold

Varsler snøkaos i sør

Til helgen kan det komme hele 70 centimeter snø på under et døgn.

Sørlandet opplevde snøkaos i fjor da over en meter snø datt ned på et par døgn i februar. Nå kan Sørlandet nok en gang bli rammet av et heftig snøfall.

- Det er uten tvil på Sørlandet skoen trykker, sier vakthavende meteorolog Roar Teigen ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Den aller siste prognosen han fikk inn i 21-tiden onsdag kveld viser at det vil komme opp til 70 centimeter våt og tung snø i deler av Aust-Agder fra lørdag til søndag.

SJEKK DITT VÆR HER

- Snøfallet har allerede begynt, men frem til helgen vil det kun komme omkring 15 centimeter i sørlandsregionen.

(artikkelen fortsetter under bildet)


Fredag kveld rykker et nedbørssystem fra vest inn over Agder-fylkene. I kombinasjon med et høytrykksområde lenger nord og vest på Østlandet gir det formelen for kraftig snøfall i Aust-Agder og kanskje også Vest-Agder og Telemark.

- Områdene øst og nord for Lindesnes er de mest utsatte, opplyser Teigen.

Våt og tung snø
Temperaturen i de utsatte områdene vil ventelig være rundt null. Det betyr at nedbøren kan komme som sludd eller regn ytterst på kysten. I innlandet vil hovedtyngden av nedbøren komme som snø.

Så nå må sørlendingene nok en gang ut med alt de eier og har av snøskuffer og spader?

- Det ser slik ut ja. Men til forskjell fra februar i fjor vil snøen være våt og tung. Det tror jeg spesielt vegvesenet er glad for. Da slipper de problemet med flere meterdype fonner, sier meteorologen.

- Dårlige kjøreforhold
Snø og atter snø på Østlandet altså, hva med resten av landet.?

- Østfold, Vestfold, Telemark, Oslo og Akershus vil også få mye snø, men ikke mer enn 30 til 40 centimeter. Snømengdene vil avta jo lenger nord på Østlandet vi kommer. Også fjellområdene i Sør-Norge kan få betydelige mengder snø, så her kan det bli dårlige kjøreforhold i helgen, advarer Teigen.

Resten av landet vil få lite eller ingen nedbør i perioden frem til og med søndag. Rogaland kan få litt nedbør, men det blir mest sannsynlig i form av regn på kysten og sludd i innlandet.

SJEKK DITT VÆR HER

- Den siste prognosen jeg sitter med tilsier at det verste snøfallet gir seg søndag kveld og at det går mot oppholdsvær over store deler av landet i starten av neste uke, sier han.

HUSKER DU I FJOR? Her er noen smakebiter fra Sørlandet februar 2007:

Reklame

Nå gjør du utrolige kupp på vinterutstyr og vinterklær

Kommentarer til denne saken