Gå til sidens hovedinnhold

Vegaøyene på verdensarvlisten

Vegaøyene i Nordland har fått status som verdensarv under UNESCOs møte i Kina. Øygruppen beskrives som et enestående eksempel på kulturlandskap langs en ekstremt værhard kyst.

Torsdag gikk flaggene til topps på Vega, da nyheten fra UNESCO-møtet i Suzhou i Kina nådde fram. UNESCOs verdensarvliste er en samling av 754 kultur- og naturminner over hele verden, med helt spesielle verdier.

Norges femte
Vegaøyene inntreden på listen bringer øyene i samme selskap som pyramidene i Egypt, den kinesiske mur, og ikke minst bergstaden Røros, Bryggen i Bergen, helleristningene i Alta og Urnes stavkirke.

Vegaøyene blir dermed den femte norske attraksjonen som er funnet verdig en plass på UNESCOs verdensarvliste. For å komme på listen skal stedet eller attraksjonen ha enestående verdi i global sammenheng.

Harde forhandlinger
- Det har vært knallharde forhandlinger. Vi var usikre på utfallet helt til resultatet forelå, sier fylkesråd for kultur og miljø i Nordland fylkeskommune, Heidi Kristin Sæthre, til NTB.

Forhandlingene har ikke handlet om Vegaøyenes verneverdi, men hatt preg av politisk dragkamp der i-lands- og u-landsinteresser har stått mot hverandre, ifølge Sæthre.

Det har lenge vært krefter som har ment at verdensarvlisten har vært overrepresentert av europeiske kultur- og naturminner.

Spesielt område
Det er ikke helt vanlig at et helt område oppnår plassering på verdensarvlisten. Når en slik løsning er valgt for Vega er det fordi området består av 6.500 øyer, holmer og skjær, og regnes som et enestående eksempel på velutviklet saltvannsskjærgård.

Vegaøyene beskrives også som enestående eksempel på kulturlandskap langs en ekstremt værhard kyst. Området viser spennet i kystkulturen fra steinalderen fram til nyere tid.

I søknaden til UNESCO om en plass på listen het det om Vegaøyene blant annet at "Naturen har formet folket, og folket har gjennom en 10.000 år lang utvikling bidratt til å forme naturen til et spesielt landskap med et unikt kulturelt innhold".

Forprosjekt
En glad og lettet Heidi Kristin Sæthre sier til NTB at nå starter arbeidet for alvor med å gjøre den 10.000 år gamle historien på Vega kjent for omverdenen.

- Vi regner med en stor effekt av den prestisjefylte plasseringen. Det blir lagt en del restriksjoner på området nå, men det er også rike muligheter for næringsutvikling, særlig på turist- og reiselivssiden, sier hun.

(©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen