Gå til sidens hovedinnhold

Veiene blir såpeglatte

Julenissen får mye vær å bryne seg på på julaften. I sør blir det mildt, vått og glatt, mens det i nord blir kaldt, hvitt og surt. Sjekk juleværet her.

Sjekk været der du bor her!

- Vi får håpe alle julegavene kommer frem. Julenissen får en del vær å bryne seg på, sier meteorolog Erik Hagemark i Storm Weather Center.

Han er munter, men innrømmer at julaftenværet kanskje er mer å gråte over. I dag, lille julaften, er det kaldt over hele landet. Men; på julaften, av alle dager, får vi væromslag sør i landet. Kort sagt så blir det mildt, vått og glatt.

- Det blir betydelig mildere vær fra Trøndelag og sørover. Snø går over til regn, snøen vil smelte og temperaturene vil i snitt stige med ti grader, sier meteorolog Martin Grønnevet.

Ti grader varmere
På julaften er det ventet opp mot åtte varmegrader i Bergensområdet, i Oslo rundt fem varmegrader. Dette i sterk kontrast til de ti minusgradene som får hutrete osloborgere til å kle ekstra på seg i dag.

Også i fjellet i Sør-Norge blir det mildt. I fjellstrøkene vest i landet er det ventet regn helt opp til 800 meter. Det blir en del nedbør, først snø - så regn, over hele Sør-Norge julaften. Men på Sørlandet og Østlandet kan vi få oppholdsvær på ettermiddagen.

- Det er ikke utenkelig at vi får glatte veier over hele Sør-Norge. Verst blir det nok på Sørlandet og Østafjells, der regnet vil fryse på bakken. For alle som skal ut og ferdes, er det derfor viktig å beregne god tid, råder meteorologen.

Surt i Nord-Norge
Nordlendingene, derimot, slipper unna varmegradene julaften.

- Nord i landet blir det skikkelig vinterstemning og beinkaldt. Selv om det blir relativt pent vær med lite nedbør, blir det ganske så surt, spesielt i Troms og Finnmark, sier Grønnevet.

Kaldere i romjula
Mildværet er ventet å spre seg nordover til Nordland mot helgen, der det blir mildt vær med byger og torden. I sør vil det varme været holde stand - med mye oppholdsvær og perioder med sol.

- 2. dag jul ser det ut til å bli avtagende nedbørsaktivitet både på Vestlandet og nordover i landet, bortsett fra lengst nord der det fortsatt blir snø. Lengst sør i landet blir det kaldere og snø. Snøen kan spre seg mot Østlandet i helgen, sier meteorolog Erik Hagemark.

Prognosene tyder på at vi har en tørrere og kaldere periode i vente de fleste steder i landet fra helgen av.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?