Gå til sidens hovedinnhold

Vekterne går ut i streik

Og Norsk Arbeidsmandsforbund trapper opp streiken fra mandag.

Partene i vekteroverenskomsten kom ikke til enighet. Nesten 1800 vektere streiker fra klokken 20, melder NTB.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) tar 1797 vektere ut i streik.

Fem flyplasser blir rammet fra fredag kveld. På Oslo lufthavn Gardermoen blir det tatt ut 149 vektere i streik, ved Tromsø Lufthavn 30 vektere - og på Værnes, Sola og Flesland blir det tatt ut 40 vektere på hver flyplass.

Trapper opp streiken

- Fra klokken 20:00 er det streik. Vi hadde forventninger om at vekterlønna burde nærme seg industriarbeiderlønna. Vi mener at den kompetansen som det kreves av vektere i dag bør gjenspeiles i lønna, sier Erna Hagensen, forbundsleder i NAF, til Nettavisen.

Streikeviljen hos NAF er stor, og partene ligger langt fra hverandre før de blir enige. I tillegg til de om lag 1800 vektere som streiker fra og med fredag kveld, tas det ytterligere ut 1200 fra og med mandag morgen kl. 06:00.

- Vi kommer til å trappe opp streiken fra mandag 4. juni, hvor flere fylker, og dermed enda flere flyplasser vil bli berørt, sier hun.

- Forsinkelser og kanselleringer

- Kanselleringer og store forsinkelser vil forekomme dersom meklingen ikke fører frem. Flytrafikk fra Oslo Lufthavn til andre destinasjoner i Sør-Norge vil da ikke bli prioritert. Flyselskapene kommer til å prioritere internasjonal trafikk og fly til Nord-Norge, skriver Oslo lufthavn på sine nettsider.

Godt over 30.000 passasjerer er ventet å fly fra flyplassen fredag.

Enige hos Parat

Men det blir mindre kaos enn det som var fryktet på Gardermoen. Det var varslet at 400 vektere skulle gå ut i streik der, men arbeidstakerorganisasjoen Parat er blitt enige med NHO Service om en ny tariffavtale. Parat hadde varslet at de skulle ta ut 280 vektere på OSL.

Alle Parats medlemmer på vekteroverenskomsten får et generelt tillegg på 8 kroner i timen. Sikkerhetskontrollørene får i tillegg et kompetansetillegg på 2,50 øre per time.

- Vi har, til tross for stor motstand, fått gjennomslag for Parats krav om et ekstra tillegg for sikkerhetskontrollørene på flyplassene. Det er viktig. Det stilles andre og strengere krav til kompetanse hos denne yrkesgruppen enn hos andre vektere. Dette «Parat-tillegget» gjør at vi har fått slått fast at kompetanse og ansvar skal vises i lønningsposen også i vekterbransjen, sier Parats forhandlingsleder Lars-Petter Larsen.

- Finn andre reisemåter

Oslo Lufthavn oppfordrer sine passasjerer som ikke må reise fredag, om å finne andre reisemåter, kansellere eller booke om flyreisen til et senere tidspunkt.

- Alle passasjerer bes forholde seg til informasjon fra sitt flyselskap om den enkelte flyvning, og følge med i nyhetsbilde på utvikling i meklingen, er rådet fra flyplassen.

Tilbyr gratis ombooking

Både SAS og Norwegian tilbyr nå sine passasjerer å flytte reisen uten å betale for det.

Ifølge flyplassen vil ankomster i utgangspunktet ikke bli berørt av en streik, men advarer om at det vil forekomme forsinkelser og kanselleringer også her på grunn av flyselskapenes logistikkutfordringer.

- Det som er positivt er at omfanget av streiken, spesielt på OSL, er mindre enn fryktet. Vi oppfordrer likevel våre passasjerer til å være tidlig ute eller avstå fra å reise hvis det ikke er nødvendig. Vi tilbyr gratis ombooking til senere avganger til dem som ønsker det, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Nettavisen.

Oslo S kan stenge

Sikkerhetspersonale på Oslo S er også tatt ut i streik, og i verste fall blir Oslo Sentralstasjon nødt til å stenge.

- Det er klart at streiken kommer til å påvirke Oslo Sentralstasjon. Vaktsentralen og vektere blir tatt ut i streik fra og med i kveld. Men jeg holder fortsatt på å skaffe meg oversikt over hvilke følger dette vil få, sier driftsleder for Rom Eiendom, Berit Urianstad, til Nettavisen.

Urianstad sier at i beste fall vil stasjonen måtte tåle kraftig redusert bemanning.

Politiet vil bli orientert og Oslo S kan bli nødt til å stenge dersom vaktholdet ikke blir sikret.

For å holde deg oppdatert, besøk OSLs hjemmeside her.

Nettavisen følger saken

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken