Det har vært en turbulent uke for Fremskrittspartiet (Frp), etter at Birkedal-saken eksploderte mandag.
Frp faller fra 25,5 prosent oppslutning i februar – til 20,8 prosent torsdag, hvilket gir en tilbakegang på hele 4,7 prosentpoeng, skriver VG.
- Det er vanskelig å se at dette kan skyldes noe annet enn Birkedal-saken, sier professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen, til Nettavisen fredag morgen.
- På meg virker det som en del Frp-sympatisører nå er skremt. De synes dette er ille og støtter verken eget parti eller noen andre parti. Det ser ikke ut til at noen vinner på dette – foreløpig, sier Todal Jenssen til Nettavisen.
- Pinlig å se Siv
- Målingen er ikke tilfeldig, slår han fast.
- Hva synes du om Frp-ledelsens pressekonferanse torsdag?
- Jeg blir pinlig berørt av å se Siv Jensen håndtere saken som hun gjør. Dette er en trist sak, for partiet og alle som er involvert, sier professoren til Nettavisen.
Les også: Jensen: – Vi kan ikke anmelde
- Hersketeknikk
- Hva har Frp-ledelsen gjort galt?
- Siv prøvde å gi inntrykk av at dette visste de ikke noe om, at det var en sak som kom som en overraskelse. Men det viser seg nå at de har visst. Det gir assosiasjoner til Søviknes-saken. De blir avkledt sin egen strategi, mener Todal Jenssen.
Ordfører i Os, Terje Søviknes, trakk seg i januar 2001 fra alle politiske verv etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en beruset 16-årig jente på en fest i Langesund etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). Siv Jensen og partiledelsen vedgikk senere at de hadde hørt om hendelsen da Søviknes ble nominert på førsteplass på Hordaland Frps liste ved stortingsvalget 2001.
- Å stadig gjenta at de tar saker til politiet, fremstår mer og mer som en hersketeknikk fra partiledelsen, sier professoren.
Frps regelverk: «Partiets etiske og organisatoriske retningslinjer fastslår at tillitsvalgte som blir varslet om saker om uønsket seksuell oppmerksomhet må ta slike henvendelser alvorlig, med respekt både for angivelig offer og angivelig overgriper.» |
Det forklarer han slik:
- Når det gjelder overgrep i nære relasjoner, vet vi at det foregår mer enn det som blir anmeldt. Det virker som Frp bruker hersketeknikk når de sier til en 15-åring: Gå til politiet før vi tar deg alvorlig.
Les også: Ville selv kastrere overgripere
- De krenkede blir gående alene
Partiledelsen gjør det de kan for å beskytte partiets gode navn og rykte, mener Todal Jenssen.
- Men det har sin pris: Resultatet er at de som har vært krenket, blir gående alene.
- Hva har partiet lært av Søviknes-saken?
- Det å skulle gå til politiet med alle saker, høres i utgangspunktet fornuftig ut. Men så skjønner du jo at dette bidrar til å holde nede alle som rapporterer om overgrep. De har laget en buffer som gjør partiet ufølsom for denne type anklager. Det som skjer er at når vedkommende ikke tør å gå til politiet med saken, har ikke noe skjedd, sier Todal Jenssen.
Siv. - Ikke forferdet
Det kraftige utslaget gjorde at InFact fryktet at det kunne ha oppstått en feil – men det har det ikke.
- Den ligger på samme nivå som flere målinger jeg har sett i det siste, så det syns jeg ikke er så rart, sa Jensen i en kommentar til VG.
I målingen får partiene følgende oppslutning:
- Arbeiderpartiet: 27,6 prosent
- Høyre: 25,8 prosent
- Frp: 20,8 prosent
- KrF: 4,8 prosent
- V: 5,4 prosent
- SV: 6,4 prosent
- Sp: 5,2 prosent
Birkedal er siktet etter følgende paragrafer i straffeloven:
|
Todal Jenssen uttalte allerede onsdag at Frp tar for lett på Birkedal-saken.
- Hvis det skulle vise seg at noen kan dokumentere at partiledelsen har visst mer enn det som har kommet fram, kan det sprekke skikkelig, sa han til Nettavisen da.
Frp-ledelsen, som selv sørget for at Birkedal ble fjernet fra alle lister og fratatt alle verv, beskylder nå pressen for heksejakt.
Leder i justiskomiteen og nestleder i Frp, Per Sandberg, har tidligere gått ut og kritisert kirken for ikke å ta en mer aktiv rolle i de overgrepssakene de har måttet hanskes med. Nestlederen har også uttrykt nulltoleranse overfor pedofile.