Gå til sidens hovedinnhold

- Velkommen etter, Jens

Et av Norges største selskaper har kjøpt klimakvoter for sine ansatte i et halvt år.

- Vi bruker omtrent 10 millioner kroner per år for å kompensere for at de ansatte reiser med fly, og bruk av klimaanlegg til kontorlokaler, sier informasjonsdirektør Gine Wang i Statoil til Nettavisen.

I årets nyttårstale varslet statsministeren at regjeringen vil kjøpe klimakvoter for å kompensere for statsansattes internasjonale flyreiser. Klimakvotene innebærer at regjeringen betaler penger til for eksempel et treplantingsprosjekt for å kompensere for det store utslippet av klimagasser som flyreiser medfører.

Vil «oppdra» ansatte
Wang sier at Statoil har regnet ut at de trenger å kjøpe to CO2-kvoter i året per ansatt for å kompensere for energibruken.

- Vi kjøper blant annet CO2-kvoter av Verdensbankens karbonfond, som støtter CO2-reduserende prosjekter i utviklingsland. Blant annet er vi inne i et prosjekt i Honduras som driver miljøvennlig kraftproduksjon, sier hun.

- Er det naturlig at andre norske selskaper følger etter?

- Det kan jeg ikke si, men jeg synes det er hyggelig at vi har vært først ute. Vi gjør dette for å øke vår bevissthet internt om våre klimaforpliktelser. Vi er trolig det selskapet i Norge som reiser mest med fly, derfor ønsker vi å øke bevisstheten om dette, sier Wang.

Valla roser Jens
LO-leder Gerd-Liv Valla bifaller Stoltenbergs beslutning om å kjøpe klimakvoter.

-. Vi vil følge oppfordringen om kjøp av kvoter for egne ansatte. Det er riktig at det skal koste å forurense, varsler LO-ledereni en pressemelding.

Valla mener at Regjeringen med dette tar på alvor etterlysningen av politisk lederskap som FNs generalsekretær Kofi Annan kom med på klimakonferansen i Nairobi i november.

- Dersom tiltaket skal ha effekt, må flere land følge etter det norske eksemplet. Statsministerens oppfordring til private bedrifter og organisasjoner om å følge opp forslaget, er et sterkt signal, sier Gerd-Liv Valla.

Hun opplyser at LO allerede etter klimakonferansen i november begynte å utrede mulighetene for å gjøre egne flyreiser karbon-nøytrale.

- Vi vil ta opp spørsmålet i faglige internasjonale organer for å se på om det er også vil være mulig å få til en samordning gjennom et felles prosjekt.

Ingen kvoteplaner i KS
Unge Venstre ønsker at norske kommuner må lære av Jens Stoltenberg og kjøpe kvoter for sine klimagassutslipp. I dag har lederen i Unge Venstre, Lars-Henrik, sendt brev til landets største kommuner med nyttårsoppfordring om å gjøre som staten.

Nestleder i Kommunenes Sentralforbund (KS), Odd Arild Kvaløy, sier at KS foreløpig ikke har noen planer om å be kommunene om å kjøpe klimakvoter.

- Vi har ikke diskutert det ennå, men jeg utelukker ikke at det kan bli ett tema, sier Kvaløy til Nettavisen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken