Kroatia, Irland og Tsjekkia ble tirsdag kveld klare for EM-sluttspillet i Polen og Ukraina i 2012.

De tre nasjonene vant sine playoffkamper mot henholdsvis Tyrkia, Estland og Montenegro og er dermed kvalifisert til turneringen.

Hiddink slått ut
Kroatia hadde 3-0 å gå på fra sitt første møte med Tyrkia før tirsdagens hjemmekamp og hadde allerede en fot i sluttspillet.

Oppgjøret på Maksimir stadion endte uten scoringer og dermed kunne Luka Modric, Darjo Srna, Ivica Olic og resten av laget slippe jubelen løs.

Resultatet betyr også at Guus Hiddink igjen ikke klarte å lede et lag til et sluttspill. Nederlenderen feilet også med Russland til VM i 2010.

Dette er de to eneste gangene den rutinerte treneren ikke har ledet et landslag til et sluttspill. Han har tidligere vært sjef for Russland, Nederland, Australia og Sør-Korea.

Kroatia er tilbake i et stort mesterskap for første gang siden EM i 2008. Laget var ikke kvalifisert til VM i 2010. I 2008 røk laget ut mot nettopp Tyrkia i kvartfinalen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tsjekkia tilbake
Tsjekkia hadde heller ikke store problemer med å kvalifisere seg til mesterskapet i 2012. Tsjekkerne hadde 2-0 å gå på fra første møte med Montenegro.

På Pod Goricom stadion i Montenegro skulle det også bli seier. Petr Jiracek scoret kampens eneste mål etter 81 minutter og sørget for å spikre sluttspillplassen.

Tsjekkerne er tilbake i det gode selskap for første gang siden 2006, da nasjonen deltok i VM i Tyskland. Den gang røk laget ut i gruppespillet.

De fleste husker nok Tsjekkia mer positivt fra EM i 2004, da folk som Pavel Nedved, Milan Baros og Jan Koller storspilte og gikk helt til semifinale. Der ble det stopp mot Hellas.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Første siden 2002
Irland har også vært borte fra de store turneringene en god periode, men i 2012 vil altså gutta fra den grønne øya igjen være å finne blant lagene som skal kjempe om trofeet.

Vi må faktisk tilbake til VM i 2002 for sist å finne Irland i et mesterskap. Den gang gikk laget videre som nummer to i gruppe E, men røk ut mot Spania i åttendedelsfinalen.

Sist gang Irland var med i et EM var tilbake i 1988, altså 24 år siden.

Tirsdag ble det en transportetappe mot EM. Irene ledet 4-0 fra det første møtet med Estland og da Stephen Ward satte inn 1-0 på Aviva Stadium var det meste klart.

Estland utlignet ved Konstantin Vassilijev etter 57 minutter, men nærmere kom aldri askeladden fra de baltiske stater og dermed blir det irske fans å finne i EM neste år.

PS. Portugal og Bosnia spiller nå om det den siste EM-plassen.