Gå til sidens hovedinnhold

Venninnen fant Dereka drept

- Jeg så det var helt mørkt i huset og døra sto åpen. Da fikk jeg en vond følelse, sa venninnen som fant Dereka Maria Mikula.

Den 16 år gamle venninnen hadde forsøkt å få tak i Dereka Maria Mikula hele dagen før hun dro opp til leiligheten i Son lørdag den 15. mars. Hun hadde en avtale om å overnatte hos den drepte natten etter og synes det var rart at hun ikke fikk kontakt med venninnen.

Om kvelden den aktuelle lørdagen snakket hun med moren til Dereka på telefonen. De ble enige om at venninnen skulle dra bort til huset i Sonsveien og sjekke at alt var bra.

I Ytre Follo tingrett fortalte den 16 år gamle venninnen torsdag hvordan hun nærmet seg huset fra oversiden sammen med en venn.

- Jeg trodde ikke det var noe fælt som hadde skjedd da. Jeg kom mot huset ovenfra. Det var halvmørkt i huset og døra sto åpen. Da fikk jeg en vond følelse, sa jenta i retten.

Fikk ikke kontakt
- Vi gikk først inn på rommet hennes. Jeg gikk tilbake, og da så jeg bena til Dereka stikke ut. TV-en var veltet og jeg la merke til at det var blodflekker på gulvet. Da så jeg hele kroppen hennes, fortalte venninnen.

- Jeg sto ved siden av Dereka og fikk helt panikk. Jeg forsøkte å få kontakt med henne, sa jenta.

Hun ringte sin egen mor og fortalte hva som hadde skjedd. I mellomtiden hadde tre andre venner kommet til huset. 16-åringen hadde stoppet dem i døra og bedt dem om ikke å gå inn i stua. Litt senere kok moren til jenta bort og sendte ungdommene ut.

Bak vitneboksen i Ytre Follo tingrett satt foreldrene til jenta og hørte hennes forklaring. Flere ganger måtte jenta ta pauser i forklaringen. Gjenfortellingen av opplevelsene fra lørdagen i mars vakte tydelig sterke minner.

- Mine tanker gikk til moren
På bakerste benk satt også moren til Dereka i retten torsdag. Der fulgte hun forklaringen til den tiltaltes mor som vitnet etter at den 16 år gamle jenta var ferdig.

Moren til den tiltalte 20-åringen forklarte seg også i Ytre Follo tingrett torsdag. Hun fikk blant annet spørsmål om når den tiltalte kom hjem om kvelden, og hva slags sko han hadde.

Det er vesentlig for retten å finne ut om 20-åringen på dette tidspunktet hadde de såkalte skateskoene som politiet har funnet avtrykk av på åstedet. Moren sa i retten at etter det hun visste, hadde han ikke på de aktuelle skoene på dette tidspunktet.

- Hvordan reagerte du da vennen til din sønn fortalte at Dereka var død? ble moren spurt i retten.

For syk til minnegudstjenesten
- Mine første tanker gikk til moren til Dereka og hvordan hun måtte ha det, sa den tiltaltes mor.

Den tiltaltes mor fortalte at hun hadde vært og tent lys utenfor åstedet søndag da hun hadde fått vite om drapet. Hun og en venninne gikk også i minnegudstjenesten. Hun spurte sønnen om han ville være med i minnegudstjenesten.

Men den tiltalte hadde ligget i sengen og følte seg for dårlig til å være med.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien