Gå til sidens hovedinnhold

Venstrevinden løyet

Finansmarkedene jublet mandag over at det ser ut til å gå mot høyre-seier i Mexico. Men la oss håpe at den største vinneren i Latin-Amerika blir demokratiet.

NA24-KOMMENTAR: Søndag ble det holdt president- og kongressvalg i Mexico. Som ventet ble det meget jevnt mellom Felipe Calderon fra PAN, partiet til dagens høyreorienterte president Vicente Fox, og Andres Manuel Lopez Obrador fra det venstreorienterte partiet PRD.

Det må fintelling til, men foreløpig ser det ut som Calderon holder en hårfin ledelse som president.

Uansett hva utfallet blir, er håpet at valget gikk noenlunde ryddig for seg og at taperen aksepterer utfallet.

Finansmarkedene jublet i alle fall over det sannsynlig valgutfallet. Børsen steg nær 5 prosent i Mexico, og landets valuta styrket seg. Ekspropriasjoner i Venezuela, Bolivia og Equador har i det siste skapt usikkerhet hos investorer i regionen. Høyrekreftene i Mexico ønsker tvert om å tiltrekke seg utenlandske investorer, ikke minst til landets energisektor, som til nå har vært svært proteksjonistisk.

Ikke entydig radikal fremgang
Valget i Mexico viser også at den venstrevinden som de siste årene har blåst over Latin-Amerika ikke er så sterk som radikalere har håpet på - og finansmarkedene fryktet.

For en måned siden vant sosialdemokraten Alan Garcia presidentvalget i Peru mot den mer ytterliggående Ollanta Humala. Det var oppsiktsvekkende ettersom Garcia hadde en fullstendig mislykket presidentperiode bak seg fra 1985 til 1990.

Humala ble knyttet til de mest radikale politiske lederne i Latin-Amerika, Fidel Castro på Cuba, Hugo Chavez i Venezuela og Evo Morales i Bolivia. Det slo tydeligvis negativt ut i Peru.

Hvis heller ikke Mexico går til venstre, blir bildet mer nyansert enn det har vært i det siste, da radikale politikere har scoret stort i regionen ved å hamre løs på imperialister, primært symbolisert ved USA.

Demokratiet vinner
Uansett er det gledelig at det nå pågår reelle politiske diskusjoner og valg i de fleste landene i regionen. Dette er en region som i tiår var preget brutale diktaturer, eller av lummer korrupsjon, som i over 70 år under PRI-partiet i Mexico.

Når det har feid en venstrevind over Latin-Amerika de siste årene har det trolig mye å gjøre med at man ikke har greid å gjøre nok med de enorme forskjellene mellom fattige og rike i regionen. Nå får nye koster prøvd seg. Kanskje lærer de nye kostene noe av de gamle, og kanskje lærer de gamle noe av de nye, og kommer sterkere tilbake. Slik skal demokratiet være.

Det er også viktig å skille mellom venstreledere som ser ut til å stå solid på en demokratisk linje, som Lula i Brasil, og diktatorer som Fidel Castro på Cuba. Hugo Chavez i Venezuela ser dessverre ut til å bevege seg i retning av Castro.

Diktatoriske «sterke menn» har denne regionen hatt altfor mange av, enten de nå kommer trampende inn fra høyre eller venstre.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Rett venstre fra Brasil
Klart for lønnsfest
Leker ikke butikk
Skit i distriktene, leve sjarken!
Si nei til dyr sparing
Enklest ikke best i politikken
Full fiasko – kjører videre
Heldigvis ble Union nedlagt
Dobbeltmoral i Dagbladet
Himmeltittere og radiolyttere
Juksemaker pipelort
Monstre i styrerommet
Vil gjenta fiaskopolitikk
Det lukter krakk
Selg denne galskapen!
Regjeringen ofrer forbrukerne
Hjelp, vi flyr!
Tilfeldig etikk
Når kapitalisme blir moralisme
Skål for verdensøkonomien!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken