- Det har vært rolig fram til nå, så juletreselgerne ser fram til denne helga her. De forventet et voldsomt rush, sier daglig leder Steinar Haugse i Norsk Pyntegrønt til Nettavisen.

Les også: Årets juletre: 600 kroner!

Den siste helga før jul er tradisjonelt sett den største salgsperioden for juletrær. Det selges også trær tidligere, men i år har det vært noe labert.

- Selgerne hadde nok ventet litt mer salg i helga som var enn det de fikk, sier Haugse.

- Vær tidlig ute
Men skal du sikre deg et fint juletre, bør du ikke vente for lenge.

- Jeg synes at dersom du som juletrekunde skal sikre deg et fint tre, bør du ikke vente til de siste dagene før jul, for de fineste trærne blir alltid solgt først, påpeker Haugse.

Han forteller at flesteparten kjøper Edelgran, om lag 60-70 prosent av oss. Resten kjøper stort sett vanlig, norsk Gran, mens noen få velger Furu.

- Folk tar akkurat det de vil ha. Jeg har sett kunder som bruker lang tid på å bestemme seg, mens noen bare vil gå inn og ta et tre uten at det er pakket ut engang. Folk er så forskjellige, sier den daglige lederen til Nettavisen.

Les også: Så lett tar juletreet ditt fyr

- Pass på kulda
Siden det nå er så kaldt, særlig i sør, råder Haugse folk til å ta ekstra hensyn før man tar med treet inn i stua.

- Det man bør ta ekstra hensyn til når det er så kaldt, er at det er en risiko å ta treet rett inn i stua. Du bør først sette treet i en kjeller eller garasje med en mellomtemperatur, et døgn før treet skal inn i stua. Det viktig å få tilpasset treet litt, sier Haugse.

Dessuten, noe som er vel så viktig, er å skjære av en eller to centimeter av rotenden før du setter juletreet i juletrefoten.

- Hvis du gjør alt riktig vil treet suge opp veldig mye vann det første døgnet, og da må du også huske på å fylle på med vann, sier Haugse, og legger til:

- Kjøper du Edelgran er det ingen grunn til at treet ikke skal holde til 13. dag eller 20. dag jul, sier han.

- Håper det er nok
- Men er det nok juletrær på markedet?

- Jeg håper jo det. Selv om det mangler trær i Europa, håper jeg vi har nok i Norge. Noen steder kan det jo gå tomt, men vi får håpe at alle som vil ha juletre får tak i det, sier Haugse.

Prisen for en toppkvalitets Edelgran på om lag to meter, varierer i pris fra 550 til 650 kroner.

For en vanlig Gran må du punge ut med mellom 300 og 400 kroner.

Slik steller du juletreet ditt:

1. Treet må akklimatiseres. Et tre som har stått ute i frost, må få en gradvis tilvenning til inneklimaet. Før treet tas inn i stuevarmen, bør det oppbevares på et skyggefullt og kaldt sted. Hvis det er mulig, sett det i garasjen eller kjelleren slik at det tiner opp hvis det har vært frosset. Klipp av eventuell emballasje så greinene får rette seg ut.

2. Sag en tynn skive ( 2-3 cm) av rotenden før treet settes i juletrefoten med vannbeholder. Det gjør det lettere for treet å ta opp vann.

3. Etterfyll med kaldt vann. Om det har noen effekt å blande holdbarhetsmiddel, sitronbrus eller noe annet i vannet er det ulike meninger om. Det viktigste er at treet har tilgang på friskt vann.

4. Unngå å plassere treet for nær varmekilder.

5. Kort sagt behandles juletreet slik en gjør med vanlige snittblomster.

Kilde: Norsk Pyntegrønt Forsøksring