Gå til sidens hovedinnhold

Venter minst 20.000 til fest på Eidsvoll

Planlegger grunnlovsfest for hele Norge på Eidsvoll 17. mai.

EIDSVOLL VERK (RB): Kongen kommer helt sikkert, og nå spiller også værgudene opp til dans. Eidsvoll 1814 forbereder seg på storinnrykk fra fjern og nær 17. mai.

Se saken på rb.no

- Det er 200 år siden noe så stort skjedde her. 20.000 publikummere høres i alle fall realistisk ut. Det kan bli langt flere enn det, sier leder for samfunnskontakt, Astrid Galstad, ved Eidsvoll 1814 til RB.

RB gir deg i dag en stor guide til grunnlovsfeiringen ved Eidsvollsbygningen 17. mai. Sjelden eller aldri har en fest vært planlagt så lang tid i forveien. Vertskapet har tatt høyde for mye, og nå er drømmeværet også på vei. I går varslet værtjenesten yr.no 17 grader og sol på ettermiddagen og kvelden nasjonaldagen.

Sol gir flere folk

- Lokalbefolkningen kommer nok uansett til Eidsvollsbygningen 17. mai. Men for folk som sitter i Oslo, Hønefoss, Hamar eller andre steder kan det være væravhengig om de legger turen hit. Fint vær betyr garantert flere folk, poengterer Galstad.

- Har dere tatt grep for å unngå kaostilstander?

- Våre aktivitetsstander rigges opp over hele området, som for eksempel ved traktorstallen og bak Wergelands hus. Vi har gjort det vi kan for å lage hyggelige opplevelser for folk på et stort område. Følelsen er god i dag. Samtidig er det mye uforutsigbart i et såpass stort arrangement som dette. Det blir annerledes enn 17. mai for fire år siden, men det blir en fest for hele Norge. Folk må forberede seg på mye folk, sier Galstad.

LES OGSÅ: Synger om 1814-livet

Mange godbiter

Ved Eidsvollsbygningen vil det være en serie begivenheter fra morgen til kveld 17. mai. Det starter med flaggheisingen ved Wergeland-statuen klokka 08.00. Deretter står godbitene i kø utover dagen. Her er noen av dem: Barnetoget ankommer parken (10.45), Familieforestillingen «Fortellingen om 1814» fra hovedscenen (12.00), Grunnlovens ankomst til Eidsvoll (15.00), kongeparene ankommer (19.00) og den nasjonale festforestillingen fra hovedscenen (19.30).

Sistnevnte arrangement er åpent for alle, gratis og uten påmelding, men det er ett viktig poeng for å få delta: Publikum må være til stede på arrangementsområdet senest 18.30!

Direktør Erik Jondell i Eidsvoll 1814 vil gi befolkningen følgende råd på 17. mai.

- Det er veldig lurt å ta tog. Dersom du må ha bil, så kjører du og parkerer den i Ormlia. Derfra går det shuttlebusser inn til Eidsvollsbygningen. Alt vil være hermetisk lukket, og det vil være et gågatesystem.

Politiet har planlagt nøye.

- Anslagene går på alt fra 12.000 til 30.000 publikummere. Vi har gjort vårt forhåndsarbeid i forhold til det tilgjengelige arealet, og planlegger ut fra det. Vi håper på mye, og gjerne ny publikumsrekord, så lenge alt går tilfredsstillende for seg, sier politiførstebetjent Mari Kristiansen, som er leder for politiaksjonen 17. mai.

- Hva er ditt råd til folket?

- Ta vare på hverandre. Spis og drikk godt hele dagen. Skriv gjerne navn og telefonnummer på armen til barna, hvis dere skulle komme bort fra hverandre, sier Kristiansen.

Tusenvis i barnetoget

Barnetoget med alle skoleelever og barnehagebarn ender i år ved Eidsvollsbygningen.

Toget er en del av formiddagsarrangementet på Eidsvollsbygningen, og starter fra Mostu klokka 10.00. Publikum oppfordres til å være tilskuere til barnetoget langs Trondheimsvegen mellom Mostu og parken.

For alle som velger å bli i parkområdet etter ankomst, er det festforestilling i parken med 600 deltakere fra barneskoler, kulturskolen og lokalt kulturliv (se egen sak på neste side). Foruten barnetog, blir det korps, salgsboder, kransnedleggelser og annet i løpet av festformiddagen.

Tre kongepar kommer

Kongeparene i Danmark, Sverige og Norge kommer til Eidsvollsbygningen 17. mai for å feire grunnlovsjubileet. Kongeparene vil gjøre sin entre klokka 19.00, under det offisielle hovedarrangementet.

Arrangementet er åpent for alle og publikum bes om å være til stede ved arrangementsområdet senest 18.30.

Programmet blir direktesendt på NRK1 fra kl. 19.30 og varer til kl. 21.00. Stortingspresident og vert Olemic Thommessen holder hovedtalen for dagen, og statsminister Erna Solberg skal også medvirke i sendingen.

Sissel Kyrkjebø er forsanger på nasjonalsangen.

Se flere saker i rb.no

LIVESTUDIO: Grunnlovsfeiringen direkte

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken