Gå til sidens hovedinnhold

Venter snarlig streikesvar

Riksmeklingsmannen la frem enda ny skisse. Nå venter han på en snarlig løsning.

Det pågår fortsatt litt tautrekking mellom de gjenværende partene i statsoppgjøret. I ettermiddag la riksmeklingsmannen frem enda en ny skisse som partene vurderer.

- Denne har de lovt å komme tilbake med et svar om innen kort tid, opplyste riksmeklingsmann Svein Longva til pressekorpset kl. 15.20.

Nå kan det gå mot en løsning, og det forventes en pressekonferanse innen kl. 16.

De tre fagforbundene, Unio, LO Stat og YS-Stat er nå 16 timer på overtid i meklingen.

NA24 - din nye næringslivsavis

Mens Akademikerne har brutt meklingen med staten, sitter altså Unio, LO og YS Stat i en siste forhandlingsrunde

Store konsekvenser
Konflikten handler om lønn for de statlig ansatte. Akademikerne fant seg ikke i forslaget, og har allerede gått ut i streik.

Morten Øye i LO Stat sier til NA24 at timeglasset nå begynner å renne ut.

- Det er vanskelig å holde på stort lenger enn det vi har gjort. Det vi kommer fram til her, får store konsekvenser for meklingen i hele den kommunale sektoren, spesielt for LO, sier han.

Kan skille lag
Erfaringsmessig er det lavtlønnsprofilen og kravet fra LO-medlemmene i Staten som gir partene mest hodebry, og er vanskeligst å bli enige om.

Dermed kan LO, YS og Unio velge å skille lag i innspurten, slik at det blir løsning for noen og streik for andre.

Les hele saken her

- Lite penger
- Det var for lite penger i det opprinnelige forslaget til løsning. Økonomien blir for dårlig. Vi har kjempet i forhold til privat sektor og det blir for lite penger, sier leder Knut Aarbakke i Akademikerne Stat til NA24.

Møtet med Riksmeklingsmannen blir etterfulgt av et møte med fagforeningens eget forhandlingsutvalg.

Disse tas ut i streik
Akademikerne tar i første omgang ut medlemmene ved politidistriktene i Oslo, Salten og Sogn og Fjordane, samt Mattilsynet i Ålesund. Dermed går 130 politijurister og veterinærer ut i streik så snart de får beskjed.

Sjekk hele streikelisten her.

Streiken blant politijuristene fører til at rettssaker stanses, at pågripelser ikke vil bli opprettholdt og at ingen varetektsfengslinger blir forlenget.

I en pressemelding fra Akademikerne sier de at de går til streik i staten fordi lønnstilbudet er alt for dårlig. Kravet er på ca 25.000 kroner, mens staten tilbyr det halve.

Forbanna
- Nå er jeg skikkelig forbanna. Når regjeringen i tillegg bryter vår avtale om vesentlig mer til lokale forhandlinger, er vi nødt til å streike, sier Knut Aarbakke, leder i Akademikerne Stat, i meldingen.

Akademikernes hovedkrav er å redusere lønnsforskjellen mellom statlig og privat sektor som nå er på 100.000 – 200.000 kroner. Det mener både Akademikerne og 80 prosent av det norske folk, er helt urimelig. Og langt verre, forskjellene gjør at snakket om verdens beste offentlige sektor bare blir en politisk festtale.

Kan ikke akseptere
- Vi ser at private arbeidsgivere nå støvsuger markedet for arbeidskraft. Det vil føre til et stadig dårligere statlig velferdstilbud. En slik utvikling kan vi ikke akseptere, sier Aarbakke.

Akademikerne reagerer meget sterkt på at regjeringen løper fra avtalen som partene inngikk i mars. Her var det enighet om å avsette vesentlig mer til lokale forhandlinger. Det er en helt nødvendig fornying av den statlige lønns- og personalpolitikken.

- Vi får ikke verdens beste offentlige sektor uten en mer fleksibel og lokal lønnspolitikk som gjør at staten klarer å rekruttere og beholde kvalifisert arbeidskraft. Dette poenget har de lokale statlige arbeidsgiverne sett for lenge siden. Det er alvorlig for vårt felles velferdstilbud at staten og regjeringen ikke ser det samme, sier Aarbakke.

- Vi har lagt opp til et relativt lite, men svært virkningsfullt streikeuttak. All virksomhet ved de streikerammede stedene vil i praksis stanse raskt. Streiken vil likevel ikke bli så omfattende at liv og helse settes i fare, sier Aarbakke.

- Jeg er forberedt på en langvarig streik. Nå er vi skikkelig forbanna, sier Knut Aarbakke.

NA24 følger utviklingen.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken