Gå til sidens hovedinnhold

Vepsebolet Afghanistan

Motstanden mot å sende norske soldater til Afghanistan har vært enorm. Les hvorfor.

Fire norske soldater ble skadd da en bombe eksploderte utenfor Natos base i Meymaneh i Nord-Afghanistan onsdag.

- Få de norske soldatene ut før de kommer hjem i svarte sekker, krever Rød Ungdom.

Hittil i år er 1800 mennesker drept i voldshandlinger, ifølge en oversikt AP har utarbeidet. Volden i det krigsherjede landet har økt dramatisk de siste ukene, men de verste kampene mellom afghanske og utenlandske styrker og opprørere har funnet sted lenger sør i landet. Bare i mai er 85 personer drept av såkalte improviserte sprengladninger, mens 250 er blitt skadd.

150 soldater
Meymaneh er hovedstaden i den relativt fredelige Faryab-provinsen, som ligger på grensen mot Turkmenistan.

Det er rundt 150 ISAF-soldater fra Norge, Finland og Latvia stasjonert ved basen, og kun tilfeldigheter gjorde at ingen nordmenn omkom onsdag. Det har vært nordmenn ved basen siden sommeren 2004.

- Sikkerhetssituasjonen i området er relativt rolig, og ISAF-soldatene tas godt imot blant innbyggerne, skriver Forsvaret på sine nettsider .

Video på TV 2 Sumo:- Må satse på lokalbefolkningen
Video på TV 2 Sumo:Bomben var hjemmelaget

- Grunn til bekymring
Lørdag tok en selvmordsbomber ti personer med seg i døden på et marked i byen Kunduz, som også ligger nord i landet. Tre tyske soldater var blant de drepte.

Forskere Nettavisen har vært i kontakt med, synes det er vanskelig å si om dagens aksjon representerer en forverring av situasjonen, også i nord. Ingen har tatt på seg ansvaret for dagens bombeaksjon.

- Det er nok litt tidlig å trekke en konklusjon om at dette er en forverring, men har vært en håndfull angrep de siste månedene som er av en annen karakter enn vi har sett før. De har vært relativt godt planlagte. Tidligere har de virket mer tilfeldige, og det var kanskje heller kriminelle aktører enn aktører med politiske motiver som sto bak. De siste angrepene ser klart politiske ut, og det gir grunn til bekymring, sier seniorforsker Kristian Berg Harpviken ved Fredsforskningsinstituttet Prio til Nettavisen.

MEYMANEH:

Provinshovedstad i Faryab-provinsen, nord i Afghanistan.

Byen ligger 870 moh og har 70.000 innbyggere. Området har svært dårlige veier og vinterstid kan det være vanskelig å få forsyninger fram.

Basen til den norskledede stabiliseringsstyrken PRT ligger i et gammelt banklokale i sentrum av byen, men flyttes til ei flystripe i utkanten av sentrum i løpet av året.

Informasjon og avvæpning
De norske soldatene patruljerer området, og formidler informasjon til befolkningen og til lokale ledere.

De jobber også med å kartlegge samfunnene i provinsene. Hovedfunksjonen er likevel å bistå afghanske myndigheter.

Soldatene jobber også for å avvæpne illegale grupper, identifisere narkotikavirksomhet og svekke makten til regionale krigsherrer.

Forsker Kristian Berg Harpviken tror ikke nordmennene har fremprovosert onsdagens angrep.

- Ut ifra det jeg vet har ikke de norske styrkenes atferd bidratt til dette. Problemet er at de i det store bildet er en del av den store utenlandske styrken i Afghanistan. Misnøyen og den åpne kritikken mot det internasjonale nærværet har tiltatt og spisset seg til i det siste, sier Berg Harpviken til Nettavisen.

Se video av norske spesialsoldater som trener på krig

HTML EMBED

HENDELSER I MEYMANEH:

23. mai 2007: Fire norske soldater skadd i eksplosjon

21. mai 2007: Norske soldater utsatt for mislykket anslag

16. januar 2007: Bombe funnet ved norsk leir

19. oktober 2006: Norske soldater fant våpenlager

7. februar 2006: 11 døde etter karikatur-opptøyer

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis