Gå til sidens hovedinnhold

Verdens blodigste konflikter

Tradisjonelle kriger er historie, men det er ingen mangel på alvorlige konflikter. Lær om de blodigste her.

Det utkjempes i dag ingen tradisjonelle kriger på kloden. Men det ulmer mange steder, og fastlåste konflikter krever sine ofre hver eneste dag.

Ifølge Fredsforskningsinstituttet Prio ble de to siste tradisjonelle krigene begge avsluttet i 2003. Disse var Kashmir-krigen mellom India og Pakistan og USAs invasjon av Irak. Men det betyr ikke at det er blitt fred i verden av den grunn.

Mens Nettavisen tirsdag tok for seg krigene som deler verden, ser vi i denne artikkelen nærmere på 20 av verdens alvorligste konflikter.

Les også: Krigene som deler verden

Det søramerikanske landet Colombia har i flere tiår vært preget av konflikten mellom regjeringsmilits og opprørere. Omfattende narkotikahandel gjør at partene tjener store penger på å holde konflikten i gang. Seniorforsker Halvard Buhaug ved Prio mener det som skjer i Colombia fortjener langt mer oppmerksomhet enn det får i dag.

HER ER LISTEN:

Colombia
Gerilja-gruppene Farc og ELN har siden 1960-tallet kjempet en blodig kamp mot landets myndigheter. Geriljaene er kjent for sine kidnappinger, og bortføringen av presidentkandidaten Ingrid Bittencourt fikk særlig mye oppmerksomhet. Landet er verdens største produsent av kokain og de paramilitære geriljagruppene er også sterkt involvert i denne produksjonen på ulike nivåer.

LES MER: - 11 av disse er døde

Kashmir
Både Kina, India og Pakistan kjemper om herredømmet i Kashmir-regionen. India kontrollerer i dag omtrent halve regionen, mens Pakistan kontrollerer en tredel. India og Pakistan har utkjempet tre kriger om området, i 1947, i 1965 og i 1999. Siden 1990 har indisk Kashmir med jevne mellomrom blitt angrepet av islamister. Indiske styrker har slått tilbake og tusenvis av menneskeliv har gått tapt i konflikten.

LES MER: 66 drept i togterror

Nigeria
Konflikten i Niger-deltaet startet på 1990-tallet, grunnet den spente situasjonen mellom utenlandske oljeselskaper og etniske minoriteter i området. Særlig følte folkegruppene Ogoni og Ijaw seg utnyttet av de utenlandske selskapene. Urolighetene fortsatte gjennom hele 1990-tallet og fram til dag. Etniske grupper ligger også i konflikt med hverandre.

SISTE NYTT: Kidnapperne løslot Margaret (3)
LES MER: Skremmer utlendingene hjem

Burma
Ble selvstendig i 1948, etter å ha vært okkupert av Japan under 2. verdenskrig, og senere av Storbritannia. I 1962 ble regjeringen avsatt i et militærkupp, og general Ne Win ledet landet i 26 år. I 1990 ble demokratiske valg gjennomført, etter stort press fra befolkningen og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi vant suverent. De militære nektet å gi fra seg makten, og satte Suu Kyi i husarrest. Her sitter hun den dag i dag. Karen-minoriteten nord i landet er også en av flere grupper som har kjempet for selvstendighet.

LES MER: Burma på FN-kartet

Filippinene
Maoist-geriljaen NPA, New people’s Army, kjemper for en kommunistisk revolusjon på Filippinene, og er den militære fløyen av landets kommunistparti. Geriljaen hadde stor oppslutning under regimet til diktator Ferdinand Marcos. Geriljaen opererer i dag i avsidesliggende områder, og slår med jevne mellomrom til mot politikere, forretningsmenn og politimenn. Både EU og USA kaller geriljaen en terrororganisasjon.

LES MER: 5-åring drept av kafébombe

Thailand
Islamister i Sør-Thailand kjemper for at de tre sørligste provinsene i landet skal løsrives fra Thailand. Konflikten ble kraftig forverret for to år siden og over 1000 mennesker har dødd siden det.

SISTE NYTT: Politiet pågrep forrige uke sju mistenkte bombemakere på en skole sør i Thailand.
LES MER: Sju drept i Sør-Thailand

Algerie
Ble selvstendig fra Frankrike i 1962, men 30.000 franske soldater og over 1,5 millioner algeriere ble drept i den sju og et halvt år lange frigjøringskrigen i tiden før den tidligere franske kolonien fikk sin selvstendighet. Landet ble i stor grad tappet for kompetent arbeidskraft, og slet økonomisk de påfølgende årene. I 1991 vant det fundamentalistiske muslimske partiet FIS en innledende valgrunde i landet. Det førte til at regjeringen utsatte neste valgrunde. Hæren angrep islamistene, og konflikten pågikk fram til 2000 da FIS og andre militante grupper inngikk en våpenhvileavtale og fikk amnesti. Enkelte grupper utfører fortsatt sporadiske angrep. Siden 1991 regner man med at over 100.000 mennesker er blitt drept.

LES MER: 23 drept i bombeattentat

Libanon
Rammet av borgerkrig fra 1975 til 1990. Israel invaderte landet i 1982 og trakk seg først helt ut i 2000. I 2005 ble statsminister Rafik Hariri drept, og drapet førte til at også syriske soldater trakk seg ut senere samme år. I fjor sommer førte kidnappingen av to israelske soldater til at Israel på nytt angrep nabolandet i nord. Den politiske situasjonen i landet er fortsatt svært spent.

SISTE NYTT: Brukte barn som levende skjold
LES MER: Derfor brenner Libanon

Brasil
I mange av Brasils storbyer foregår det en regelrett bykrig mellom narkogjenger og brasiliansk politi. Gjengene angriper politistasjoner og andre offentlige bygninger, og politiet går med jevne mellomrom inn i slumbydelene for å pågripe gjengledere. Mange sivile har blitt drept eller skadd etter å ha havnet i kryssild.

LES MER: 19 drept i politiaksjon

Mexico
Konflikten mellom narkotikakarteller og myndigheter i Mexico har krevd 2000 menneskeliv bare siden januar i fjor. Ligner konflikten i Colombia og det skal også være forbindelser mellom kartellene i de to landene. Konflikten skjøt fart i 1989, da Miguel Angel Felix ble pågrepet. Han var den øverste ansvarlige for kokain-handelen i Mexico. Mange blir også drept i interne oppgjør mellom karteller, og særlig i områder nær grensen til USA.

LES MER: Mexico på randen av kaos
LES MER: Blodig beskjed

Jemen
Sa’dah-konflikten startet i juni 2004 da Hussein al-Houthi begynte sin motstandskamp mot myndighetene. Al-Houthi vil ha sjiamuslimsk styre i Jemen. De fleste sammenstøtene mellom opprørere og regjeringsstyrker har funnet sted i Sa’dah-regionen nordøst i landet. Jemen anklager også Iran for å støtte opprørerne. Rundt 15 prosent av Jemens innbyggere er sjia-muslimer.

LES MER: Arresterte al-Qaida-mistenkte

India
Maoister tilhørende det indiske kommunistpartiet driver en geriljakrig mot myndighetene i regionene Jharkand, Andhra Pradesh og Bihar. Maoistene har kontroll over disse regionene og ønsker å etablere en revolusjonær sone som skal være et utgangspunkt for å videreføre det de kaller «folkets krig» i andre deler av India.

LES MER: 49 drept i maoist-angrep
Maoister stormet indisk fengsel

Kurdistan
Det kurdiske arbeiderpartiet PKK og dets militante tilhengere kjemper for en uavhengig, demokratisk kurdisk stat i grenseområdet mellom Tyrkia, Irak, Syria og Iran. Har moderert sin kamp de senere årene. Både EU, Nato og USA har PKK på listen over terrororganisasjoner.


SISTE NYTT: Lørdag demonstrerte 5000 personer mot opptrappingen fra kurdiske separatister, som har stått bak flere angrep mot tyrkiske sivile i det siste.
LES MER: PKK sprengte politistasjon

Papua New Guinea
Separatistbevegelsen OPM ble dannet i 1965 og kjemper for at Vest Ny-Guinea skal løsrives fra Indonesia. Bevegelsen har forsøkt både dialog og væpnende angrep.

Senegal
Innbyggerne i Casamance-regionen krever selvstendighet, og regjeringen i Senegal har siden 1990 kjempet mot separatistene i partiet Movement of Democratic Forces of Casamance (MFDC). Senegals første president Leopold Senghor skal i sin tid ha lovet Casamance at regionen skulle bli selvstendig etter 20 år dersom innbyggerne først gikk med på å bli en del av Senegal da landet ble selvstendig fra Frankrike i 1960.

India
Naga-folket og kukiene har siden 1993 kjempet en bitter kamp om herredømmet i Nagaland-regionen i India. Flere opprørsgrupper har engasjert seg i kampene. En av gruppene kjemper for en kristen, maoistisk stat i området, mens en annen gruppe kun vil ha et selvstendig Nagaland. Konflikten startet allerede på 1950-tallet. Den ble slått ned på 1980-tallet, men blusset opp igjen i 1993.

LES MER: Nye blodige angrep i India

Kongo
De etniske gruppene Lendu og Hema kjemper mot hverandre i Ituri-regionen nordøst i Kongo. Konflikten dreier seg først og fremst om kontroll over landområder. Enkel tilgang til våpen har gjort konflikten svært blodig. Over 50.000 mennesker har mistet livet og hundretusenvis har blitt tvunget på flukt.

LES MER: Verdens farligste arbeidssteder

Laos
Den etniske minoriteten Hmong skal i en årrekke ha blitt undertrykt av myndighetene i Laos Hmong-folket var USAs allierte under Vietnam-krigen og har lenge kjempet om selvstendighet fra Laos. I dag tror man at så mange som en av tre har flyktet fra Laos. Mange bor i flyktningleire i Thailand.

Pakistan
Konflikten i Balochistan startet allerede da britene skilte pashtunere og baloch-folket ved å tegne inn den såkalte Durand-grensen på kartet i 1893. Grensen gjorde det vanskelig for baloch-folket å videreføre sin nomadiske livsstil. Mangel på selvstendighet, myndighetenes innblanding og tilflytting fra andre deler av Pakistan har skapt stor uro i Balochistan. I flere år har baloch-folket kjempet en væpnet kamp mot pakistanske myndigheter.

Etiopia
Etiopia har en lang historie med separatistkonflikter sør i landet, og borgerkrigen mellom Etiopia og Eritrea varte i 30 år. I 1993 ble Eritrea erklært uavhengig fra Etiopia, men senest i 1998 lå landene i krig med hverandre. Det endte med at FN sendte inn fredsbevarende styrker. Disse er fortsatt utstasjonert i landet. Siden 2005 har spenningen på grensen mellom landene igjen bygd seg opp.

SISTE NYTT: Mandag krevde påtalemyndigheten dødsstraff for 38 politikere og aktivister som skal ha oppfordret til voldshandlinger i et forsøk på å styrte regjeringen etter det kontroversielle valget i mai 2005. Dom er ventet 16. juli.
LES MER: 74 drept i Etiopia

(Kilde: PRIO, Wikipedia, Amnesty International)

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller