«Fjellene stakk hull på himmelen og jeg ville på besøk».

Slik beskriver Cecilie Skog sin fascinasjon til fjell og friluft. De siste årene har hun trukket sin ekstreme livsstil lenger enn de fleste. Hun har de siste årene utmerket seg som en kvinnelig pioneer innen ekstremfriluftsliv.

Fredag betalte hun en svært høy pris for å være blant de få kvinnene i verden som har besteget K2. Sammen med Lars Nessa nådde hun toppen. Ektemannen hadde snudd 25 minutter før toppen, og var på vei ned da ulykken skjedde.

- Cecilie og Lars var på toppen, og hadde tatt igjen Rolf. Hvorfor Rolf snudde før toppen vet vi ikke, men vanligvis er det fordi man ikke føler seg sprek nok til å fortsette. Rolf var en uselvisk person og kan ha sett at han sinket de andre, sier pressetalsmann Bjørn Sekkesæter.

Skjermes
Mandag har Skog startet forberedelsene på hjemturen fra K2.

- Det viktigste for oss nå er selvfølgelig å få ekspedisjonsmedlemmene hjem så fort som mulig, men det er en omfattende prosess og de er flere dagsmarsjer unna sivilisasjonen. Det tok 60 bærere å frakte utstyret inn. Da sier det seg selv at det vil ta tid å frakte det ut igjen, sier Sekkesæter.

Han ønsker ikke å gå i detalj på tidsplanen av hensyn til Skog og de andre som nå har mistet en venn og ektemann.

- Jeg har forståelse for at dere ønsker å treffe Cecilie, Lars og Øystein, men det må de ta stilling til når de er klar for det. De har gitt klart uttrykk for at de nå ikke ønsker å møte noen utover sine nærmeste, sier Sekkesæter.

Dårlige tall
Inntil i år hadde totalt 281 personer nådd toppen av K2. Av disse er bare ti kvinner. Totalt 24 personer døde på vei ned. Av de totalt ti kvinnene som har nådd toppen, døde tre på vei ned fra K2. Ytterligere to døde i klatreulykker på andre fjell senere. Her er tallene for K2, o g her er dødstallene.

Disse kvinnene har nådd toppen av K2

31. juli 2008: Cecilie Skog (lever)

20. juli 2007: Eun-Sun Oh (lever)

1. August 2006: Yuka Komatsu (lever)

26. Juli 2006: Nives Meroi (lever)

26. juli 2004: Edurne Pasaban (lever)

13. august 1995: Alison Hargreaves (døde på veien ned)

3. august 1992: Chantal Mauduit (døde i snøskred på Dhaulagiri i 1998).

4. august 1986: Julie Tullis (døde på vei ned)

23. juni 1986: Liliane Barrard (døde på vei ned)

23. juni 1986: Wanda Rutkiewicz (forsvant i 1992 på fjellet Kanchenjunga)

Denne særdeles dårlige statistikken skremte ikke Cecilie Skog. Den 34 år gamle eventyreren fra Ålesund ble den første kvinnen i verden som fullførte «Seven summits» - å bestige de høyeste fjellene på hvert av de sju kontinentene. Blant disse toppene er Mount Everest som hun besteg i 2004, kort tid etter at Randi Skaug ble første norske kvinne på Everest.

Les: Cecilie Skog i mål

Eventyreren
I 2006 ble hun den andre kvinnen i verden til å nå de tre polene: Nordpolen, Sydpolen og Mount Everest.

«Turene mine trenger ikke være lange og krevende - de er uansett et sted å samle tankene, finne roen. Når jeg padler kajakk eller kano, går på topptur i Sunnmørsfjellene, spaserer langs Jærstrendene, eller når jeg klatrer eller buldrer sammen med vennene mine, da trives jeg. Jeg digger rett og slett å være på tur, det er det aller kjekkeste jeg vet» skriver Skog på sin hjemmeside. Hun forteller at som kvinne i et svært mannsdominert miljø har hun måttet trene hardere.

«Klatring i tynn luft og polferder er en mannsdominert verden. For å henge med gutta, har jeg trent mye for å kunne være grundig forberedt. Dette har gjort meg godt rustet både mentalt og fysisk» skriver hun.

Kvinnene
Dette var andre forsøket til Cecilie Skog. I 2005 ble ekspedisjonen avblåst på grunn av dårlig vær. På det tidspunktet var det bare én levende kvinne i verden som hadde stått på toppen av K2. Siden 2005 har tre andre kvinner nådd toppen. Skog ble altså den femte levende kvinnen i K2s kvinneklubb.

Da spanske Edurne Pasaban gikk til topps på K2 i juli 2004, var hun den første levende kvinnen som hadde vært på K2. Tre av de fem før henne hadde dødd på vei ned fra K2. I 1998 hadde Chantal Mauduit omkommet i snøskred, og i 1992 forsvant Wanda Rutkiewicz i Kanchenjunga.

Pasaban måtte amputere noen tær etter K2-turen. Likevel førte den vellykkede ekspedisjonen til at flere kvinner siden har besteget verdens farligste fjell.

- Umulig å forklare
Odd Harald Hauge, grunnlegger av Nettavisen og en svært erfaren fjellklatrer (ga seg 200 meter under toppen av Mount Everest) sier at det er umulig å forklare klatrernes fascinasjon for de dødelige fjellene.

- Alle er klar over risikoen ved K2 av omtale, og omtaler den som reell. Men i hodet tenker de på den som litt teoretisk fordi de skal være mer forsiktig enn det andre har vært, sier Hauge og legger til.

- K2 er en juvel som mange er villig til å strekke seg ekstra mye etter. Hadde jeg vært der ville jeg strukket meg langt, men jeg har jeg ikke kompetanse til å prøve, sier Hauge.

Hauge mener det er umulig å forklare for dem som ikke forstår, hvordan det er mulig å risikere sitt liv på et fjell, og likevel elske livet.