Gå til sidens hovedinnhold

Verdens farligste gjeng

De er tatoverte, livsfarlige og en ny trussel mot USA.

De tatoverte medlemmene i det kriminelle nettverket Mara Salvatrucha, eller MS-13, skaper hodebry for amerikanske myndigheter. Mens USA har fokusert på krigen mot terror, har MS-13 fått blomstre.

Nå har FBI opprettet en egen aksjonsgruppe for å knekke den brutale gjengen.

MS-13 fins allerede i over 30 delstater i USA, og en fersk rapport viser at gjengen er i ferd med å omgruppere seg for å effektivisere sin omfattende kriminelle virksomhet i landet.

MS-13 har dessuten en svært internasjonal profil, og er for tiden den gjengen som vokser raskest. At den i tillegg er den mest brutale, skaper bekymring.

De fleste av gjengens medlemmer hadde opprinnelig sitt opphav fra El Salvador, og gjengen skaper også store problemer i flere latin-amerikanske land, blant annet i Guatemala, Honduras og El Salvador.

- De dukket opp overalt, sier Chris Swecker i FBI i et intervju med magasinet Newsweek i fjor. Tidligere FBI-sjef Robert Mueller bestemte seg for at noe måtte gjøres, og kampen mot MS 13 fikk høyeste prioritert. En ny nasjonal aksjonsgruppe ble dannet for å slå ned gjengen, men foreløpig har de ikke lykkes.

Overlevelsesstrategi
Det var salvadorianske flyktninger som dannet gjengen MS-13 i Los Angeles i 1980-tallet. MS står for Mara Salvatrucha. Livet i LAs gater var tøft og Salvatrucha betyr «gatetøffe salvadorianere». Alle nye MS-medlemmer må vise seg verdige gjennom å utholde voldsomme slag og spark i 13 sekunder. 13 er også et tall som vanligvis assosieres med California.

De yngste som vil inn i gjengen, er bare åtte-ni år gamle. Mange våpenkyndige veteraner fra borgerkrigen i El Salvador har også sluttet seg til nettverket.

Brutale ledere
Mens MS-13 tidligere var voldelige, men lokalt forankrede gjenger i de store byene, har amerikanske myndigheter nå sporet store endringer.

Mye tyder på at MS-13 nå forsøker å organisere seg som et tettere nettverk med en felles leder. Trolig fins det rundt 10.000 MS-medlemmer i USA. Totalt teller gjengen titusenvis av medlemmer.

- Gjenglederne er blant de mest brutale menneskene vi noensinne har vært borti, sier en agent med kjennskap til gjengmiljøene, til avisen Washington Times.

Forskeren Louis Lee har i to år jobbet med å kartlegge gjenger i Los Angeles. Han kjenner godt til MS-13.

- De er en godt organisert, hierarkisk og multinasjonal kriminell gruppe, sa han i et intervju med National Geographic nylig.

- De jobber for å bli en av verdens farligste gjenger, og har begynt å organisere seg som mafiaen, sier han.

Henrettet busspassasjerer
MS-13 har også på verdensbasis blitt beryktet for flere bestialske lovbrudd. En 17 år gammel gravid jente som forsøkte å bryte med MS-13, ble drept med 12 knivstikk. Et medlem i en rivaliserende gjeng i Alexandria i USA fikk fingrene kuttet av. 23. desember 2004 ble 28 personer drept med automatvåpen på en buss i Honduras. Aksjonen ble tolket som en beskjed til politiet om å holde seg unna.

Hovedmannen bak aksjonen ble senere pågrepet i Texas

Amerikanske myndigheter tror også at MS har colombianske og mexicanske narkokarteller som forbilder.

- Det er farlig å se MS-13 som en vanlig gategjeng. De henter sin taktikk fra narkotikakartellene, og dermed øker trusselen mot samfunnet drastisk, skriver myndighetene i et brev som avisen Washington Times har publisert.

Sender dem ut
Robert Clifford ble satt til å lede FBIs aksjonsgruppe, og han tviler på at det er mulig å knekke MS-13, selv om amerikanske myndigheter også samarbeider tett med politiet i flere sentralamerikanske land i kampen mot MS-13.

- Dette utgjør et omfattende internasjonalt angrep mot MS-13, sier Clifford til Newsweek.

Men mens USA bruker deportasjoner for å kvitte seg med problemet, løser ikke det noen ting i landene som får gjengmedlemmene i fanget.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis